Heta Ämnen:

Cambridge professorer uppmanas att sluta använda ord så som ”geni” – är associerat med det manliga könet

"Stil" och "briljant" är andra ord som inte bör användas, enligt elit-universitetet.

Publicerat den 15 juni, 2017, kl. 6:59

Cambridge
Lärare på Cambridge Universitetet, i England, avråds från att använda ord så som ”geni”, ”stil” och ”briljant” då de är starkt förknippade med det manliga könet, och således hindrar arbetet för jämställdhet på skolan.

Det är Lucy Delap, historielärare på skolan, som berättar att hon och andra professorer har uppmanats att inte använda termerna då de symboliserar ”antaganden om ojämlikhet mellan könen”.

Universitetet tror att en ”mans-dominerad miljö” kan vara anledningen till att andelen män som går ut med höga betyg är fler än antalet kvinnor.

”Några av dessa ord, i synnerhet geni, har en mycket lång intellektuell historia där de länge har associerats med kvaliteter som är synonyma med det manliga.”

Hon menar att det kan vara svårt för visa kvinnor att identifiera sig med denna kategori av termer. Vidare berättar Lucy Delap att Cambridge arbetar hårt för att göra universitetet mer jämlikt och att språk-kraven för professorerna bara är en del av detta.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top