Heta Ämnen:

EU erkänner: Uppenbart att de flesta som kommer är illegala, ekonomiska, migranter

Antalet illegala migranter som anländer till Italien har ökat med 26 procent det senaste året.

Publicerat den 23 juni, 2017, kl. 12:01

EU diplomater erkände under onsdagen att i princip inga av de migranter som anländer till Europa, från Nordafrika, har giltiga asylskäl.

De berättade att migranterna från Nordafrika ”med all säkerhet och uppenbarligen” kommer till Europa av ekonomiska skäl. Och att de således inte borde ha någon rätt att beträda europeisk mark.

Många förväntar sig att den Europeiska Unionen, tillföljd av detta, kommer att införa hårdare regler i syfte skydda kontinentens yttre gräns.

I ett brev till toppdiplomater i Bryssel meddelande unionens president, Donald Tusk, att antalet illegala migranter som anländer till Italien har ökat med 26 procent det senaste året, och uppmanade sina kollegor att godkänna bidrag till den Libyska kustbevakningen för utbildning och utrustning.

EU är övertygade om att det enda sättet att stoppa vågen av migranter, och den organiserade människosmugglingen, är att låta libyerna ta kommandot över kustbevakningen i Medelhavet. Huvudargumentet är att migranter som då stoppas skulle tas tillbaka till Nordafrika istället för att skeppas in till den italienska kusten.

Ett annat tecken på att EU kan vara påväg att införa hårdare regler är ordvalet – allt fler toppdiplomater, däribland president Donald Tusk, har börjat använda termen ”illegala migranter” istället för ”oregelbundna migranter” som tidigare föredrogs när i ärendet diskuterades i officiella EU-kanaler.

Omkring 1.6 miljoner migranter uppskattats ha anlänt till Europa de senaste 2.5 åren. Till och börja med kom det främst migranter från Syrien och Irak, men den senaste tiden har allt fler kommit från de norra och subsahariska delarna av Afrika.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top