Heta Ämnen:

Oroligt när desperat Merkel kämpar för att bilda en majoritetsregering

Läget är "skört" och de tyska väljarna är splittrade kring EU-frågan.

Publicerat den 25 december, 2017, kl. 3:09

Merkel3

Efter att ha backat rejält i det tyska valet (-65 mandat) är Angela Merkel nu desperat i sin jakt på en stark samarbetspartner i det tyska parlamentet, Bundestag. Detta för att även fortsatt kunna leda en majoritetsregering.

Samtal pågår med Socialdemokraternas partiledare, den före detta EU-presidenten, Martin Schulz. De båda ledarna har gett sig själva till och med mitten av januari att komma överens. Skulle förhandlingarna stranda kommer Merkel istället att bli tvungen att bilda en minoritetsregering, något som aldrig förr hänt i Tyskland, och riskerar då att bli beroende av valets stora vinnare – nationalkonservativa Alternativ för Tyskland (AFD).

Detta oroar byråkraterna i Bryssel och Pierre Moscovici, EU-kommissionär för ekonomiska och finansiella frågor, sa nyligen i en intervju med Bloomberg att han bedömer läget som ”skört” och att de tyska väljarna är splittrade kring EU-frågan.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top