Heta Ämnen:

Österrike: Antalet brott med vänsterextrema motiv fördubblades under förra året

Våldsvänstern växer, men islamistisk terrorism anses fortfarande vara det största hotet.

Publicerat den 16 juni, 2017, kl. 6:59

ANTIFA_SLÖDDER
Den österrikiska myndigheten för konstitutionellt skydd och kontraterrorism har släppt en rapport som visar att brott med vänsterextrema motiv har ökat explosionsartat det senaste året. Under 2016 ökade denna typ av brott med hela 112 procent jämfört med året innan.

Totalt var vänsterextremister involverade i hela 383 brott under förra året, fler än dubbelt så många som 2015 – då 186 fall lagfördes. 45.6 procent av brotten var olika typer av skadegörelse, medan andra var av en mer våldsam karaktär.

Ett fall som uppmärksammats i österrikisk media var när ledaren för aktivistgruppen ”Génération Identitaire”, Martin Sellner, blev överfallen av flera så kallade ”anti-fascister” utanför en tunnelbanestation i huvudstaden Wien. Sellner fick ta emot flertalet sparkar och slag men lyckades fly efter att ha peppar-sprejat gänget som attackerade honom.

Chefen för myndigheten för konstitutionellt skydd och kontraterrorism, Peter Gridling, menar dock att det största hotet mot landets, och hela Europas, säkerhet fortsatt är islamistisk terrorism och berättar bland annat om antalet jihadister som åkt från Österrike till Syrien och Irak:

”I slutet av 2016 uppgick antalet människor som åkt till Syrien och Irak till 296 personer, och då lyckades vi ändå stoppa 51 andra från att lämna landet. 90 av dessa har återvänt till Österrike medan 45 har dödats i strider. Resterande är fortfarande kvar i regionen.”
FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top