Heta Ämnen:

Storbritannien: Antalet terrorrelaterade gripanden ökar kraftigt enligt ny rapport

Under året greps hela 304 personer för terrorbrott.

Publicerat den 16 juni, 2017, kl. 7:00

Fighters of al-Qaeda linked Islamic State of Iraq and the Levant carry their weapons during a parade at the Syrian town of Tel Abyad, near the border with Turkey January 2, 2014. Picture taken January 2, 2014.     REUTERS/Yaser Al-Khodor (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
Enligt en rapport från det brittiska inrikesministeriet ökade antalet arresteringar med terrorkoppling kraftigt under det senaste året (mars 2016 till mars 2017). Under perioden greps hela 304 personer, en ökning med 18 procent från året innan då 255 personer greps för liknande brott.

Antalet gripna är ett nytt rekord sedan rapporten introducerades 2001, efter 11 september-attackerna. De nya siffrorna inkluderar inte de gripanden som följt efter terrordåden i Manchester och London de senaste månaderna.

Tre fjärdedelar av de gripna var misstänkta för internationell terrorism och nästan intill samtliga hade kopplingar till islamistisk extremism.

Anledningen till att fler greps under det senaste året är att allt fler jihadister väljer att stanna kvar i Europa istället för att åka till Syrien och Irak och slåss för den Islamiska Staten, enligt det brittiska inrikesministeriet.

Samtidigt varnar den pan-europeiska säkerhetstjänsten, Europol, för ett ökat hot från så kallade ”inhemska” jihadister:

”Det finns en pågående kontakt mellan IS-krigare i Syrien samt Irak och ”inhemska jihadister” på sociala medier.”

”Då det har blivit allt svårare att lämna de europeiska länderna för att delta i jihad utomlands har fokuset skiftat till att utföra dåd i länderna som de bor i.”

Den brittiska underrättelsebyrån, MI5, har tidigare rapporterat att antalet islamistiska terrorister som planerar dåd i Storbritannien aldrig har varit fler.
Utöver de 304 personer som under året greps misstänkta för terrorrelaterade brott bedöms drygt 20 000 människor vara ”intressanta” och övervakas på ett eller annat sätt av MI5.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top