Heta Ämnen:

Tjeckien: Vi tänker inte medverka i ett system som inte fungerar

Landet fick nog efter att ha tagit emot blott 12 asylsökande.

Publicerat den 15 juni, 2017, kl. 12:50

Tjeckien
Tjeckien är ett av de tre länder som riskerar att straffas av den Europeiska Kommissionen då de vägrar att delta i EU:s omfördelningsprogram av migranter. Nu meddelar Bohuslav Sobotka, landets premiärminister, att man även fortsatt kommer vägra att medverka i programmet.

Enligt det omfördelningsprogram som den Europeiska Unionen lanserat så är Tjeckien tvingade att ta emot 2691 migranter från andra medlemsländer som har tagit ett större ”ansvar” under den så kallade migrantkrisen. Landet fick nog efter att ha tagit emot blott 12 asylsökande, och meddelar nu att man även fortsättningsvis kommer att neka migranter.

”Den tjeckiska republiken tycker inte att systemet är hållbart. Vi kommer inte att medverka i kvoterna då de inte fungerar.”

Det delgav premiärminister Bohuslav Sobotka i ett uttalande under onsdagen. Sobotka meddelade även att landet är redo att ge sig in i en rättegångsprocess mot EU:s då man anser att kraven är orimliga. Något som också Ungern och Polen sagt att man är beredda att göra.

Regeringens uttalanden ses av kritiker som populistiska då Tjeckien går till val i oktober och en stor andel av landets befolkningen är negativt inställda till en generös immigrationspolitik. Det ses även som ett strategiskt viktigt drag för att strypa tillströmningen av väljare som kan tänkas rösta på Andrej Babis, en tjeckisk miljardär och förre detta finansminister, som väntas ställa upp i valet med en EU-kritisk agenda.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top