Heta Ämnen:

Tyska valet: Angela Merkel drar ifrån enligt ny opinionsundersökning

Får högsta siffran sedan september 2015.

Publicerat den 29 juni, 2017, kl. 7:00

Merkel2
TYSKLAND. Förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokratiska parti (CDU) utökar sitt stöd till hela 40%, enligt en opinionsundersökning utförd av Forsa institutet. Siffran är den högsta sedan september 2015.

När Angela Merkel, i slutet av 2015, beslutade att öppna upp landet för 1 miljon migranter sjönk förbundskanslerns populäritet kraftigt, men enligt den senaste opinionsundersökningen är Merkel och hennes CDU nu tillbaka på vinnarspåret och ökar nu kraftigt.

De tyska Socialdemokraterna är näst största parti med ett stöd från 23% av väljarna, Miljöpartiet och vänsterextrema Linke får 9% vardera, medan invandringskritiska Alternativ för Tyskland respektive Fria Demokrater får 7% av rösterna enligt opinionsundersökningen.

Hela 52% säger dessutom att de skulle rösta på Merkel som förbundskansler om de gavs möjligheten till att rösta på en person, istället för (som nuvarande system) på ett parti.

Systemet påminner om det svenska riksdagsvalet – där väljarna röstar på ett parti och den ledare vars parti samlar flest röster blir sedan (i de flesta fall) vald till förbundskansler.

Hela 40% av de tyska väljarna säger sig, enligt undersökningen, lita på att CDU kan lösa Tysklands problem.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top