Heta Ämnen:

Undersökning: Lågt stöd för ett ”United States of Europe”

Av de sju tillfrågade ländernas medborgare så var det endast fransmännen som gav visionen sitt stöd.

Publicerat den 29 december, 2017, kl. 10:24

United States of Europe

Martin Schulz, ledare för de tyska Socialdemokraterna och tidigare talman för den Europeiska Unionen, deklarerade nyligen att han vill se ett ”United States of Europe” innan 2025, ett uttalade som mötts av såväl stöd som kritik.

Nu har opinionsinstitutet YouGov genomfört en undersökning där man frågat 8138 personer från sju olika europeiska länder vad de tycker om idéen. Medborgare i Tyskland, Frankrike, Sverige, Finland, Danmark, Norge och Storbritannien har fått ta ställning till följande fråga:

”Martin Schulz, ledare för Socialdemokraterna i Tyskland, meddelade under partiets årliga konferens att han har en vision att förvandla EU till Europas förenta stater innan 2025 – med en gemensam konstitution.

EU medlemmar som inte stödjer denna federala konstitution behöver då lämna EU. Stödjer du eller förkastar du denna vision av Europas förenta stater?”

Av de sju tillfrågade ländernas medborgare så var det endast fransmännen som gav idéen sitt stöd. Lägst medhåll fick Schulz i Storbritannien, där endast 10 procent ansåg att visionen om Europas förenta stater lät bra. 30 procent av tyskarna var för, medan 33 procent var emot. I Sverige och Finland visade endast 13 procent sympati för tyskens plan, och i Danmark samt Norge var siffran ännu lägre då blott 12 procent var för Martin Schulz framtidsplan.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top