Heta Ämnen:

Slaget om Buda 1686: När Ungern befriades från de muslimska erövrarna

Efter en 78 dagar lång belägring stod de kristna trupperna slutligen som segrare.

Publicerat den 15 juni, 2017, kl. 12:47

Stitched Panorama
Buda, som den ungerska huvudstaden hette på den tiden, erövrades av det Osmanska Riket år 1541 – och staden var under de kommande 145 åren under muslimskt styre. 1686 skulle detta ändras då den Heliga Alliansen (The Holy League), efter en 78 dagar lång belägring, såg till att Buda åter föll i det kristna Europas händer.

Det Osmanska Riket lät Buda förfalla, och ekonomin stagnerade under det muslimska styret – något som bland annat märktes på invånarantalet, som inte ökade – överhuvudtaget – under de 145 år som staden var i osmanska händer. Många från den ungersk-kristna ursprungsbefolkningen lämnade staden, då de inte längre kände sig trygga och levnadsstandarden var dålig. Judar och romer utgjorde i slutet av det osmanska styret en majoritet av befolkningen i staden.

Slaget om Buda var en del av den Heliga Alliansens korståg för att återta de delar av Europa som erövrats av det Osmanska Riket.

Den Heliga Alliansen bestod av den romerska kejsaren Lepold I, den polske kungen John III Sobieski samt den Venetianska Republiken och formades 1684, efter slaget vid Wien, för att tillsammans bekämpa de muslimska erövrarna i vad som brukar benämnas som det ”stora turkiska kriget”.

Läs även: Slaget vid Wien 1683: När Polen räddade Europa från islam.

Till slaget om Buda, 1686, så anslöt soldater från hela Europa för att hjälpa den Heliga Alliansen. Med män från bland annat Tyskland, Ungern, Kroatien, Holland, England, Spanien, Tjeckien, Italien, Frankrike, Danmark och Sverige, lyckades man få ihop en styrka bestående av 65 000 – 100 000 soldater, som tog sikte på den ungerska huvudstaden.

I mitten av juni inledde den Heliga Alliansen sin belägring av staden och den 27 juli så påbörjade den kristna armén en storskalig attack – attacken slogs dock tillbaka av den 7000 man starka osmanska armén som försvarade staden, och den Heliga Alliansen förlorade under den inledande striden hela 5000 män. Den muslimska armén, som var numerärt underlägsen, fick i augusti understöd av nya styrkor från det Osmanska Riket men var vid det här laget så pass tillbakapressade att man, trots detta, inte lyckades etablera någon motoffensiv.

Efter en 78 dagar lång belägring kunde de kristna styrkorna så slutligen besegra sina muslimska fiender, och döda dess härförare Abdurrahman Abdi Arnavut Pasha. När staden var återerövrad brände man ner alla moskéer och synagogor (då stadens judar hade slagits på de osmanska styrkornas sida) och de muslimska invånarna antingen dödades eller togs som slavar. Buda och Ungern var ännu en gång under det kristna Europas styre.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top