Heta Ämnen:

Polisen i Malmö: Att gå ut med signalement kan försvåra rättsprocessen

Biträdande polisområdeschef i Malmö säger att man fortfarande inte har fått några avgörande tips från allmänheten.

Publicerat den 21 december, 2017, kl. 0:01

Polis

Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef vid Malmöpolisen, uppger i en intervju med SVT att man inte avser att gå ut med något signalement på misstänkta gärningsmän i de mycket uppmärksammade gruppvåldtäkterna som begåtts i Malmö och Lund den senaste månaden. Detta trots stor efterfrågan från allmänheten.

Anledningen bakom beslutet är, enligt Mats Karlsson, att informationen bedöms kunna användas till gärningsmännens fördel i en eventuell rättegång.

– Risken när man går ut med signalement är att man kan hindra att gärningsmän lagförs. Uppgifter kan bli kända som sen används i rättegången på ett sätt som är emot det som påstås. Gärningsmannen kan dra nytta av att informationen har varit ute, säger han i intervjun med SVT.

Tidigare har Sydsvenskan skrivit att källor till tidningen har bekräftat att polisen i Malmö ska ha säkrat viktiga DNA-spår i utredningen gällande gruppvåldtäkten vid en lekplats i centrala Malmö. Något som i nuläget inte har bekräftats av polisen.

Däremot bekräftar Mats Karlsson, i en intervju med Expressen, att man fortfarande inte har fått in några avgörande tips från allmänheten men att han trots det hyser goda förhoppningar om att lösa fallet.

Samtidigt tar Malmöpolisen tillbaka sitt uttalande där man uppmanade allmänheten att inte röra sig ensamma utomhus på mörka platser i staden, och menar att yttrandet var “olyckligt”.
Istället meddelar Mats Karlsson att hans råd till allmänheten är att “uppträda som vanligt och inte låta rädsla styra”.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top