Heta Ämnen:

3 tankar om terrordådet i Manchester: Det är dags att tala om ”elefanten i rummet”

”Uttrycket ”moderat islam” är fult och kränkande; det finns ingen moderat islam; islam är islam.”

Publicerat den 24 maj, 2017, kl. 18:11

Elefanten
OPINION. Med anledning av det fruktansvärda dådet i Manchester kommenterar vi islamism och den våg av terror som sveper över Europa. Vi befinner oss mitt i ett lågintensivt tredje världskrig.

Död. Lidande. Sorg. Föräldrar som har överlevt sina barn. Ungdomar och barn som har förlorat syskon och vänner. Ilska och tårar.

Men också…

Muslimer över hela världen som firar. Muslimer i Europa som hurrar. Muslimer som talar om rättvisa. Muslimer som, halvdant, tar avstånd. Politiker som beklagar sig. Medborgare som knyter näven i fickan. Media som talar om att terrorn inte får ursäkta islamofobi.

Vad är ens ”islamofobi”? En ”ogrundad” rädsla för Mohammeds kalifat?

Snälla… Bespara mig era epitet.

#Westandtogether. En manifestation. ”Goda” medborgare som engagerar sig. Tal om att vi inte får låta ”terrorn segra”, att vi inte ska vara ”rädda”, att vi minsann ska ”leva vidare som vanligt”. Låtsas vi som om det inte har hänt – så har det inte hänt, verkar de nästan resonera. Vi kan besegra terrorn genom att inte bry oss om den. Det skulle döda fenomenets livskraft.

Snälla… Var inte naiva.

Det är dags att börja agera, helst redan igår. Vi har inte svar på allt, men här är tre tankar om hur ett förändrat förhållningssätt till islamism åtminstone skulle ge oss en plattform att stå på.

1. Börja att tala om ”elefanten i rummet”: ISLAM
Islam är inte förenligt med västerländska värderingar. Islam är lika delar en politisk ideologi som en religion. Islam vill härska och söndra.

Det är naivt att tro att islam kan reformeras, att islam kan leva sida vid sida med västerländska värderingar. Turkiets president Recep Erdoğan sa det förmodligen bäst:

”Uttrycket ”moderat islam” är fult och kränkande; det finns ingen moderat islam; islam är islam.”

2. Sluta att tala om ”homegrown terrorism”
Att islamistisk terrorism skulle vara ”homegrown” är bisarrt. Islam är ingen europeisk fenomen. Ja, Manchester-terroristen må vara född i England, men han är ingen engelsman. Han är en muslim, med föräldrar från Libyen.

All radikalisering kommer utifrån, från samhällen och nationer som inte delar våra europeiska värderingar. Själva tillämpningen må ske på europeisk mark, men det är inget inhemskt fenomen.

Vi har tidigare skrivit om hur hälften av alla moskéer i Amsterdam är influerade av salafism. Anledningen? Att Saudi Arabien har fått ett större inflytande över landets moskéer, att utländska imamer bjuds in för att hålla i bönen och att holländska imamer utbildas på Medinas islamiska universitet.

”Integrationsåtgärder” är inte svaret. Våra europeiska nationer har infiltrerats av främmande makter. När ska politikerna börja agera mot dessa aliens?

3. Var rädda
Detta ständiga tjat om att vi ”inte ska vara rädda”. Att vi inte ska förändra vårt ”sätt att leva”. Att ”vi inte kommer att låta terroristerna skrämma oss”.


Självklart så ska vi vara rädda, ett lågintensivt tredje världskrig pågår. Våra barn slaktas.
Det finns ett uttryck som lyder:

”Endast om du är rädd, kan du vara modig”.

Vi bör vara rädda. Vi ska vara tappra. Men framförallt behöver vi modiga ledare, som vågar att ta obekväma beslut. Först då kan vi vinna. Först då kommer vi att segra.

Håller du med oss? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top