Heta Ämnen:

Japan visar att homogena samhällen kan vara framgångsrika

Bakom världens tredje största ekonomi står en homogen befolkning.

Publicerat den 16 maj, 2017, kl. 8:30

Japan
GRANSKNING. Homogena samhällen blir allt ovanligare i västvärlden. Vissa liberaler menar till och med att det är omöjligt för ett modernt samhälle att vara homogent och samtidigt framgångsrikt. Mångkultur är framtiden, menar dom. Vi granskar det japanska samhället och utreder om dessa påståenden verkligen stämmer.

I akademiska sammanhang betecknas termen ”homogent samhälle” av att ett samhälle helt, eller till största del, består av människor som delar samma etnicitet, språk, värderingar och kulturella traditioner. Japan nämns i princip alltid i sammanhang där homogena samhällen diskuteras, så hur går det egentligen för den asiatiska ö-nationen? Vi har utrett ifall den japanska modellen fungerar.

Japan består idag av 98.5% japaner medan koreaner och kineser utgör ca 0.5% vardera – övriga 0.5% utgörs av en blandning av nationaliteter, enligt officiella siffror från amerikanska CIA. Landet är världens blott tionde folkrikaste nation men förfogar trots detta över världens tredje största ekonomi, enligt Internationella Valuta Fonden. En position som landet förväntas försvara åtminstone fram till 2020 enligt en prognos från Statistics Times.

I tidigare nämnda CIA rapport beskrivs Japans ekonomi som väl utvecklad tack vare statens goda samarbete med den privata sektorn, att landet besitter en stark arbetsmoral och att man är duktiga när det kommer till avancerad teknik.

Landet hade en imponerande tillväxt under 60, 70- och 80-talet men drabbades som många andra nationer hårt av den globala finanskrisen på 90-talet och 2008. Som om inte det vore nog så drabbades Japan av en naturkatastrof 2011 som fick tillfälliga ekonomiska konsekvenser. Landet har dock återhämtat sig sedan dess och åtnjuter återigen en ekonomisk tillväxt.

Enligt OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) ligger Japan 7% över den genomsnittliga sysselsättningsnivån i världen.

Landet är ledande när det kommer till såväl utbildningsnivå som utbildningskvalité. I den senaste PISA-undersökningen får Japan 540 poäng – långt över genomsnittliga 497 poäng.

Japan rankas som det mest teknologiskt avancerade landet i världen med stora bidrag till vetenskapen inom robotik, elektronik, bil, metall, och jordbävningsforskningen.

Med en förväntad livslängd på över 83 år, den högsta i världen, slår man återigen OECD genomsnittet, vilket bland annat beror på en god sjukvård och hälsosam kost. Enligt Business Insider är Japan världens fjärde bästa land när det kommer till just sjukvård och tredje bäst när det kommer till säkerhet.

Enligt OECD:s rapport så har Japan en stark känsla av gemenskap och hela 91% tror sig ha någon i sin närhet som skulle hjälpa dom om olyckan var framme.

Så kan ett homogent samhälle alltså vara såväl modernt som framgångsrikt?
Först och främst, vi hävdar inte att det japanska modellen är perfekt eller överlägsen alla andra samhällen. Utan syftet med granskningen är att utreda om även ett homogent samhälle kan vara såväl framgångsrikt som modernt.
Vi menar det och att Japan är ett gott exempel på just detta. En av de uppenbara fördelarna med den japanska modellen är att landet åtnjuter en stark gemenskap samt tilltro till varandra och samhället.

Tycker du att den här granskningen var intressant? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev eller följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top