Heta Ämnen:

Kritiserar Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” – mörkar sin egna agenda

Lööf och Martinsson bör vara öppna med sina egna bakgrunder som opinionsbildare.

Publicerat den 18 maj, 2017, kl. 15:22

KTH
DEBATT. I en uppmärksammad debattartikel publicerad av Svenska Dagbladet hävdar KTH-forskarna Hans Lööf och Gustav Martinsson att Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” målar en falsk bild av Sveriges integrationsutmaningar. Noterat.nu menar att de fiskar i grumligt vatten när de inte är öppna med sin egen bakgrund som opinionsbildare.

I artikeln som går under rubriken ”Sanandaji vilseleder läsarna i sin bok om invandring” menar Lööf och Martinsson bland annat att ”Sanandaji aktivt vilseleder sina läsare” och ‘hänvisar till vetenskaplig forskning för att dra ovetenskap­liga slutsatser’. Vidare påstår man att ”Sanandajis förhållningssätt till forskning är både oetiskt och opålitligt”.

KTH-forskarna kritiserar boken för att vara agenda-driven och slarvigt skriven.

Noterat.nu har varken tid eller resurser att göra en liknande granskning av Sanandajis bok, och kan således varken slå hål på eller bekräfta Hans Lööf och Gustav Martinssons slutsatser. Vi uppmanar dock andra forskare att göra det.

Men det är inte heller syftet med den här opinionsartikeln.

Vi menar att artikeln använder sig av ett oärligt debattgrepp. Lööf och Martinsson framställer sig själva som oberoende forskare, utan någon personlig agenda. Det stämmer naturligtvis inte. Båda dessa herrar har varit flitigt förekommande i flertalet olika sammanhang som behandlar integrationspolitiken, inte minst på medias debattsidor.

Om ett av huvudargumenten i debattartikeln är att Tino Sanandaji skulle ha en politisk agenda så bör Lööf och Martinsson naturligtvis vara öppna med sina egna bakgrunder som opinionsbildare. Att de inte är det skadar deras förtroende.

Ett exempel på tidigare debattartiklar som Hans Lööf och Gustav Martinsson har skrivit är en som går under rubriken ”Behovet av låglönejobb överdrivs”. I artikeln kritiserar KTH-forskarna Svenskt Näringsliv som de menar ”svartmålar bilden av flykting­integra­tionen på svensk arbets­marknad”.

Debattartikeln fick hård kritik, bland annat från Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linneuniversitetet i Växjö som menar att:

”Lööf och Martinsson levererar själva såväl felaktigheter som överdrifter till debatten.”

Vi menar därför att det är anmärkningsvärt att etablissemanget sväljer Martinsson och Lööfs bete utan någon vidare granskning av deras debattartikel. Historiskt har dessa herrar haft svårt att förhålla sig till sanningen.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Richard Gustaf
richard@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
 • Observant55

  Tino Sanandaji ger sig uppenbarligen då och då på ämnen som han inte behärskar.
  En tidigare parallell till den aktuella diskussionen är när han år 2015 polemiserade mot professorn i historia Dick Harrison påståenden om invandringen till Sverige under medeltiden utan att vara insatt i det aktuella forskningsläget. Ett faktum som Dick Harrison kallt konstaterade i sitt svar till Tino.
  Tino Sanandaji verkar nu ha slarvat i sin bok ”Massinvandring” och inte kontrollerat sina källor ordentligt, precis som under diskussionen med Dick Harrison 2014.
  Länk till Dick Harrisons svarsartikel: http://blog.svd.se/historia/2015/01/04/en-kommentar-om-invandringsdebatten/

  • Noterat.nu

   Nu handlar boken visserligen inte om historia och han bör rimligtvis ha bättre koll på detta ämne.

   Samma sak kan, som vi nämner i artikeln, sägas om Lööf och Martinsson. De har inte precis någon oklanderlig bakgrund.

   Det ska därför bli intressant att se vad andra forskare som granskar Tinos bok kommer fram till.

   Har du sett Tinos svar till de båda herrarna på Facebook?
   https://www.facebook.com/tino.sanandaji

   • Observant55

    Med mitt exempel ville jag bara visa att Tino Sanandaji ibland skriver om sådant han inte är insatt i och att det i längden gör honom mindre trovärdig även när han sedan diskuterar invandringen.

    I en annars mycket välvillig recension av ”Massutmaning” av Johan Anderberg så konstaterar recensenten att Tinos resonemang om orsakerna till Malmös ekonomiska kris är så förenklat och vinklat att det blir missvisande.
    http://www.expressen.se/kultur/sakligt-av-sanandaji-om-invandringens-pris/

    Det här nog första gången som nationalekonomer ifrågasätter Tino Sanandaji. Tidigare har det varit historiker, nationalekonomer knutna till tankesmedjor på vänsterkanten eller journalister som stått för kritiken.

    Jag har läst Tinos svar på hans facebook och ser verkligen fram emot att läsa ett mer utförligt svar på Svenska Dagbladets debattsida, det lär bli mycket intressant.

    • Noterat.nu
    • Morksuggan

     Snarare misslyckas de båda akademikerna att komma med något i sak gällande Tino.S bok.
     De hade tramsiga påpekande om att hans fotnötter var för få.
     Själva klarade de inte ens redovisa sitt bristfälliga underlag.
     Tino S. är väldigt bra insatt i just immigration och dess påverkan på samhället.

     • Observant55

      Om Tino Sanandaji verkligen var så bra insatt i immigrationen och dess påverkan på samhället så hade Tino inte missat att Malmös ekonomiska kris började innan staden kom att präglas av massinvandring.
      In heller så hade Tino försökt argumentera mot Dick Harrison utifrån föråldrade kunskaper om hur invandrade tyskar levde och verkade i det medeltida Sverige.

      Tino Sanandaji är ibland både larvig och osaklig debattör när han försöker diskutera invandring. Varför han väljer att vara osaklig är egentligen obegripligt men det är uppenbarligen ett faktum.

     • Morksuggan

      Malmös näringsliv har återhämtat sig. Det som skett är att olönsam invandring av outbildade och bidragsberoende invandrare har skett till Malmö i stor skala.
      Utan massinvandring hade Malmö varit en stad med budgeten i balans.
      Faktaresistent?

     • Observant55

      Vem påstår det ”Morksuggan”? Är det dina funderingar om Malmö eller refererar du till Tino som jbrukar komma med just sådana där tvärsäkra uttalanden om saker han inte är insatt i!

  • Morksuggan

   Fast nu ljuger du, Dick Harrison kom med ogrundade och svepande påståenden om invandring generellt. Som stöd använde Harrison invandringen av valloner och tyskar på medeltid och 1600 tal.
   En helt barock jämförelse kontra dagens bidragsinvandring.

Top