Heta Ämnen:

Nationalismen är död, länge leve nationalismen!

Snart är det nationalisternas tur att säga; hit men inte längre.

Publicerat den 12 maj, 2017, kl. 19:35

Marine Le Pen - Front National
EFTERVALSANALYS. Emmanuel Macron vann som bekant det franska presidentvalet. Eftervalsanalysen har i de etablerade medierna, om än i något försiktigare ordalag än för några år sedan, handlat om att den så kallade ”populismen” nu har nått sitt zenit. Att vi äntligen har nått ett; hit men inte längre-scenario.

Samma så kallade experter sa precis samma sak när Sverigedemokraterna under valet 2010 fick 5.7% av rösterna och därmed passerade den 4-procent-spärr som gäller för att ta plats i den svenska riksdagen. Hit men inte längre. Mycket har hänt sedan dess – 2014 fick SD 12.9% av det svenska folkets stöd – men ”experterna” har fortfarande inte ändrat sin analys nämnvärt. De menar att analysen var i det stora hela rätt även om taket för populisterna var något högre än vad man först trodde.

Populism och nationalism är, enligt dom, en ack så obehaglig dagsslända. En dagsslända som visserligen är farlig och som ska tas på allvar, men icke desto mindre en dagsslända. Nu har folket äntligen vaknat upp och insett att vänsterliberalism är den enda sanna vägen, verkar de resonera. Man skulle nästan kunna tro att de är indoktrinerade av sin egen propaganda; hit men inte längre. Vänsterliberalismen har nu vunnit såväl slaget som kriget.

Analysen kunde naturligtvis inte vara mer felaktig.

För medan journalisterna vaknar upp i sina lägenheter på Södermalm i Stockholm och i sina villor i Bromma, så vaknar många av väljarna upp i områden som allt mer liknar krigszoner i Mellanöstern; i Malmö och Marseille, i förorter till Stockholm, Göteborg och Paris… (Ja ni förstår säkert​ poängen utan att jag behöver räkna upp de 50-tal ”utanförskapsområdena” i Sverige och hundratals – nej, förmodligen tusentals liknande områden i hela Europa.)

Väljarna ser sina morföräldrar svälta.

Sina barn rånas och misshandlas.

Sina döttrar våldtas och häcklas.

Grova brottslingar som döms till korta straff för hänsynslösa brott.

En vårdsektor som går på knäna.

Skolresultat som blir sämre och sämre.

Blåljuspersonal som stenas när de försöker skydda och hjälpa människor i nöd.

Problemen är många och blir såväl fler som värre för varje år av naivitet och misskötsel som passerar. Allt fler inser att etablissemanget inte har någon plan för hur man ska lösa dessa enorma utmaningar. Ställda mot väggen möter de kritiska frågor med motfrågor – eller så hävdar de envist (men inte längre lika övertygat) att allt löser sig när vi har fått ordning på integrationen. Tiden kommer på något magiskt sätt att lösa alla problem, tycks de resonera.

Samtidigt inser allt fler väljare att vänsterliberalismen varken kan eller har som ambition att lösa dessa problem. Att vad de egentligen försöker göra är att övertyga oss om att vi måste lära oss att leva med dom. Detta är det moderna samhället, någon annan väg finns inte har blivit ett allt vanligare argument. Ett argument många som har växt upp i ett fritt och demokratiskt väst har svårt att acceptera. Inte ska behöva acceptera. Vägrar att acceptera.

Nej, nationalismen är inte död. Nationalisterna är här för att stanna och snart är det deras tur att säga; hit men inte längre.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top