Heta Ämnen:

Öppet brev till etablissemanget: Ni måste sluta att relativisera våldet

Politiskt våld är aldrig legitimt.

Publicerat den 20 maj, 2017, kl. 9:00

JÅ
DEBATT. Med anledning av attacken mot Jimmie Åkessons sambo och deras treårige son – samt den efterföljande debatten där en TV-4 journalist menar att SD-ledaren får skylla sig själv och bland annat skriver ”Talk shit, get shot” – vill vi vända oss direkt till etablissemanget, genom ett öppet brev där vi kräver bättring. Nu.

Vi har medvetet valt att vänta med att kommentera händelsen. För att låta känslor och tankar sjunka in och för att inte skriva en artikel i ren affekt, fylld av hårda ord och med fokus på den enskilda individen. Problemet är nämligen större än så. Vi vill istället försöka att bidra med något vettigt och konstruktivt till debatten. Även om mycket talar för att vi skriver för blinda ögon.

Nu är det er chans, kära etablissemanget, att visa att vi har fel, att ni inte är såväl blinda som döva. Det är dags att ni tar ert ansvar och lovar bättring.

För det är er vi vänder oss till, inte den enskilda TV4-journalisten, utan Er, etablissemanget.

Ni har, under åtminstone ett årtionde, relativiserat just den den här typen av vandalism av egendom och våld mot individer som inte delar era politiska ”värderingar”. Det får vara slut på det nu, helst redan igår.

Även om det har pågått längre än så, så finns det ett tydligt startskott att blicka tillbaka på.
Året är 2010 och Sveriges dåvarande statsminister, Fredrik Reinfeldt, menar att Sverigedemokrater minsann har sig själva att skylla efter att en av partiets ungdomsföreträdare fallit offer för en hänsynslös knivattack:

”(Jag) vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer”

Där och då tog etablissemanget ett stort kliv in i mörkret, och en tid av ren och skär galenskap inledes… Helt plötsligt blev det rumsrent att romantisera våld, så länge det drabbade “högerpopulister” – de som “förtjänade” det. Till och med statsministern gjorde ju det.

Expressens samarbete med Researchgruppen är ett annat bra exempel. Nätverket av ”frilansande journalister” (läs: vänsteraktivister) bildades av Martin Fredriksson, med ett förflutet i den vänsterextrema och autonoma organisationen Antifascistisk aktion (AFA/ANTIFA). Fredriksson har bland annat dömts för misshandel med politiska motiv och brott mot knivlagen vid två olika tillfällen. Så sent som 2013 skrev Martin Fredrikssons på Researchgruppens officiella twitter-konto att han inte skulle ”tveka en sekund att spöa den där nassen igen idag om samma situation uppstod.” Detta är alltså personer som Expressen väljer att samarbeta med och i och med det legitimera.

Men problemet sträcker sig tyvärr långt utanför Sveriges gränser, vi skulle till och med vilja gå så långt att vi påstår att hela västvärlden lider av samma sjukdom. Olika länder men med en gemensam nämnare, det vänsterliberala etablissemanget. Överallt relativiserar de våldet.

De tydligaste exemplen hittar vi i USA och Frankrike, där några av de smutsigaste presidentkampanjerna i modern tid nyligen avslutats. Smutsiga inte på grund av frispråkiga kandidater till höger (nåja, Le Pen – höger enligt etablissemanget iallafall), utan på grund av att en vänstermobb har tillåtits att härja fritt på gator och torg, allt medan det vänsterliberala etablissemanget antingen blundat eller ivrigt hejat på.

Paris inför andra valomgången, ANTIFA attackerar polisen med brandbomber:

Washington DC efter Trumps installationstal. Maskerade ANTIFA-aktivister attackerar Trump-anhängare och vandaliserar allt som kommer i deras väg:

Vi har därför svårt att vara arga på den enskilda individen, TV4-journalisten Christoffer Eriksson. Han har trots allt levt och verkat i en värld där ett sådant språkbruk och beteende är accepterat, ja till och med uppmuntras och applåderas. Man blir som man umgås som det brukar heta.
Äcklad ja, men inte arg.

Ni, etablissemanget, bör även se den här texten som en varning, utan någon som helst ambition att vara hotfull. Det svenska folket har hitintills varit extremt förlåtande, men ett hat mot allt det ni står för gror. I städerna. På landsbygden. I Facebook-grupper. Ja, till och med på ert kära Södermalm. Vi är många som är trötta på ert högtravande beteende nu, och ert relativiserande av våld mot de politiker som vi upplever vara de enda som lyssnar på oss. Som vi anser vara de enda som företräder våra intressen.Tillslut rinner bägaren över. Men det ligger såklart i allas intresse att lösa konflikten på ett civiliserat sätt. Bollen ligger hos er, etablissemanget. Agera.

Håller du med oss? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top