Heta Ämnen:

En ohederlig jämförelse: Skillnaden mellan IRA och islamistisk terrorism

Islamistisk terrorism har som uttalat mål att skada så många civila, så kallade "mjuka mål", som möjligt.

Publicerat den 5 juni, 2017, kl. 15:49

Manchester 1996
I kölvattnet av de tre terrordåd som drabbat Storbritannien, under lika många månader, talas det allt oftare om likheten mellan vad vi nu ser och när landet drabbades av upprepade terrorattacker från The Irish Republican Army, IRA. Vi menar att jämförelsen är ohederlig, låt oss förklara varför.

Namnet IRA har använts av flera paramilitära grupper under konflikten i Nordirland. När det talas om IRA och terrorism så syftar de flesta på så kallade ”Provisoriska IRA” som bildades 1969, och som under 70- och 80-talet utförde en rad terrordåd.

Gruppens mål var att separera Nordirland från Storbritannien och bilda en fristående republik bestående av ett enat Irland. IRA såg den brittiska armén och den nordirländska polisen som sin huvudfiende och förde under årtionden ett slags gerillakrig mot dessa.

Just det faktum är av yttersta vikt när man jämför IRA:s gärning med islamistisk extremism: attacker mot civila mål varken uppmuntrades eller prioriterades av gruppen. Färre än 30% av IRA:s offer var civila och man varnade ofta allmänheten innan man utförde sina attacker.

Ett av de attentat som har väckt stor uppmärksamhet, inte minst efter självmordsattacken i Manchester för drygt två veckor sedan, är IRA:s bombattentat (bilden ovan) i Manchester under det Europeiska Mästerskapet 1996 – den paramilitära gruppen detonerade då en 1500 kilo tung bomb mitt i de centrala delarna av staden. Det var den största bomben som detonerat på brittisk mark sedan andra världskriget.

Bomben syftade till att skada Manchesters infrastruktur samt ekonomi och lyckades med detta – kostnaden av förödelsen från bomben sägs ha uppgått till hela 700 miljoner pund.

Just det är, återigen, av yttersta vikt: attentatets mål var inte civila offer.

Faktum är att IRA ringde in varningar 90 minuter innan bomben detonerade, vilket ledde till att 75 000 människor kunde evakuerats från området. 212 personer skadades visserligen trots detta men inga människor dog.

Islamistisk terrorism däremot, har som uttalat mål att skada så många civila, så kallade ”mjuka mål”, som möjligt. Den islamistiska självmordsbombaren, som efter en Ariana Grande konsert sprängde sig själv, mördade 22 personer, varav hela 10 stycken var under 20 år gamla. Terrorattacken i London för två dagar sedan skördade 7 människoliv, samtliga tros vara civila offer.

Därför, menar vi, att det är ohederligt att jämföra islamistisk terrorism med det gerillakrig IRA förde mot nordirländsk polis och den brittiska makten. Det är direkt kontraproduktivt – nuvarande hot får inte relativiseras och vi kan inte låtsas som om vad som nu händer är normalt, att denna typ av terrorism alltid har existerat i Europa i allmänhet och i Storbritannien i synnerhet. Det är en lögn.

OBS: Denna artikel syftar inte till att, på något sätt, försvara IRA:s gärning utan att helt enkelt belysa skillnaden mellan den terrorism de ägnade sig åt och den islamistiska terrorism som drabbar Europa idag.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top