Heta Ämnen:

5 trender inom webbdesign 2016

Publicerat den 27 april, 2016, kl. 12:36

Material Design Google
Trender inom webbdesign är något som påverkar oss alla, i princip varje dag, när vi surfar på Internet. Vi försöker reda ut varför webben ser ut som den gör idag och vart vi är påväg.

Nedan har vi sammanfattat 5 trender inom webbdesign som vi anser dominera 2016. En del av dom har varit aktuella under flertalet år men vinner fortfarande mark och ser i flera fall ut att bli något av en webbstandard.

Trender inom webbdesign

Avskalad design fortsätter att vinna mark
Avskalad design är ett exempel på en trend som pågått under ett par år nu. Idag arbetar i princip alla stora mediahus och sociala nätverk med att förenkla och strippa sina webbsidor – detta innebär en plattare design med högre fokus på innehåll och mindre på häftiga effekter.

Google Material Design
Detta är en punkt – och trend – som i allra största grad hör ihop med punkten ovan. 2014 lanserade Google sitt nya designkoncept, Material Design. Inspirationen till designen kommer från papper och bläck samt fysiska objekt. Gränssnittet ändrar form dynamiskt (”responsivt”) och grundtanken är att objekt ska bete sig som de gör i verkligheten.

Ljusa och matta färgsättningar
Även denna punkt är besläktad med punkterna ovan och återigen är det i stor grad Google som har påverkat utvecklingen. Allt fler arbetar idag med ljusa och matta färger istället för skrikiga och klara diton. Vilket i vårt tycke är välkommet då det är skönare för ögonen att titta på.

Bildspel dumpas
Att bildspel är ett otyg har väl knappast undgått någon förutom Expressen (och till viss del Aftonbladet). Det mobila användandet ökar och många utvecklare tänker numera ”mobile first” – människor vill inte tvingas försöka träffa små pilar eller svepa bilder horisontalt, allt fler publicerar bilder vertikalt så att du kan scrolla igenom dom i lugn och ro.

”Dolda” menyer – oberoende av plattform
Dolda, så kallade ”hamburgarmenyer”, har varit på agendan i flera år nu, främst på grund av den mobila utvecklingen. Vi tycker oss dock se en trend där allt fler väljer att använda denna typ av meny oavsett vilken plattform du surfar på.

Har vi missat några trender? Kommentera gärna och berätta om dina iaktagelser inom webbdesign nedan.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top