FacebookTwitter

Heta Ämnen:

 • Gilla Noterat.nu:

  De 10 populäraste typsnitten på webben förra året

  Datum 2016.05.05
  Caslon

  Gilla Noterat.nu på Facebook:

  Vilket typsnitt en webbsida använder kan förändra hur den upplevs fullständigt. Vi har tagit reda på vilka som var de 10 populäraste typsnitten på webben år 2015.

  Typsnitt kan innebära att en sida uppfattas som allt från seriös och trovärdig till bedräglig och opålitlig. Textens typsnitt kan även framkalla ett visst sinnestillstånd hos läsaren så som glädje eller sorg. När man väljer vilket typsnitt man ska använda bör man även fundera på hur lättläst det är – inte minst om man arbetar med någon typ av tidskrift eller tidning.

  Det finns naturligtvis näst intill oändligt många olika typsnitt där ute men för den som är ute efter ett som är bevisat populärt och gångbart så är listan nedan ett hett tips.

  De 10 populäraste typsnitten 2015

  1. Futura
  Det överlägset mest populära typsnittet på webben år 2015 med nästan dubbelt så många användare som tvåan. Typsnittet är från 1927 och det finns idag många andra typsnitt som utgått från Futura när de designats.


  2. Aperçu
  Norwegian använde Aperçu när man i slutet av 2015 valde att uppdatera designen av sin webbsida. Typsnittet är relativt unikt då det blandar många stilar så som ITC Johnston, Gill Sans, Neuzeit och Franklin Gothic.


  3. Proxima Nova
  Proxima Nova slutar högt på 2015 års lista tack vare sin populäritet bland designers.


  4. Gotham
  Gotham har år 2015 klättrat 4 placeringar från sin 8 plats 2014.


  5. Brown
  Brown skulle kunna beskrivas som en ”vänskapligare” variant av listans populäraste typsnitt, Futura, och är populärt bland konstnärer.


  6. Avenir
  Avenir är ofta omnämnt som designers absoluta favorit typsnitt och används här på Noterat.nu.


  7. Caslon
  Många designer följer regeln ”When in doubt, use Caslon”, vilket kan vara anledningen till att typsnittet hamnar så pass högt på denna lista.


  8. Brandon Grotesque
  År 2014 var Brandon Grotesque det populäraste typsnittet på webben, 2015 har det halkat ner till plats nummer 8 – en av anledningarna kan vara att det inte längre känns speciellt unikt då så pass många använder det.


  9. GT Walsheim
  Används bland annat av London-baserade konst- och designmagasinet ”It’s Nice That” och är ett populärt typsnitt bland just designer.


  10. Circular
  Circular var svenska Spotifys val när man 2015 uppdaterade sin sajt och rebrandade sitt varumärke. Andra internetjättar som använder samma typsnitt är AirBnB och Mint.


  Källa: Typewolf

  Gilla Noterat.nu på Facebook:


  FacebookTwitter
  Av Richard Gustaf
  richard@noterat.nu

  Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

  Donera
  Instagram för företag

  Instagram kan lansera företags-profiler


  LinkedIn

  LinkedIn ökar medlemsantalet med 19% till 433 miljoner under Q1


  Top