Heta Ämnen:

5 sidor för dig som vill lära dig programmering

Publicerat den 17 april, 2016, kl. 16:59

Lär dig programmera

Lär dig programmera och framtidssäkra din karriär

De stora tech-bolagen lägger just nu stora resurser på att utveckla artificiell intelligens, något som i längden kommer att förändra arbetsmarknaden. Lär dig att programmera och framtidssäkra din karriär.

I förra veckan berättade Facebooks VD, Mark Zuckerberg, att företaget har utvecklat en slags smart support-bot, som långsiktigt kan komma att ersätta företags mänskliga supportpersonal.

Facebook är knappast ensamma om att utveckla lösningar och produkter som automatiserar uppgifter som tidigare endast kunde utföras av människor – alla känner väl vid det här laget till Apples smarta assistent ”Siri” och Googles satsning på självkörande bilar.

Den snabba utvecklingen inom ämnet är väldigt spännande att följa men säkerligen även oroande för många – i framtiden kommer, med all säkerhet, flera av de jobb som människor har idag att försvinna.

Det är dock inte första – och definitivt inte sista gången – som teknisk utveckling har ersatt mänskligt arbete, andra självklara exempel är den industriella revolutionen och när datorn uppfanns. Fördelen med teknisk utveckling är att den tvingar även människor att utvecklas och att nya jobbtillfällen skapas och ersätter gamla.

I förra veckan berörde ett av våra största tech-bolag, Spotify, ämnet när de i ett öppet brev till politikerna bland annat krävde ett reformerat utbildningssystem med programmering som obligatoriskt ämne redan i grundskolan. Ett intressant förslag men de nuvarande bristerna i utbildningssystemet behöver inte stoppa dig, det finns idag andra alternativ för dig som vill lära dig koda.

Lär dig programmera online

Ny teknik, ny möjligheter. Idag har i princip alla, åtminstone i vår del av världen, tillgång till Internet – en utveckling som har lett till att information har blivit allt mer lättillgänglig, vilket i sin tur lett till nya sätt att lära sig saker. För den som vill lära sig att programmera finns en uppsjö av olika alternativ – nedan har vi listat några av de bästa sidorna som tillhandahåller just denna tjänst, utan inbördes ordning.

1. CodeCademy

CodeCademy erbjuder kurser i bland annat HTML, CSS, Javascript, PHP, Python, Java och Ruby. Du lär dig genom lektioner, quizzar och projekt där du får applicera dina nya kunskaper på ett konkret sätt. Lektionerna tillhandahålls gratis men om du vill ta del av quizzar och projekt måste du bli betalande medlem till en summa av 19.99 dollar/månad.

Webbsida: www.codecademy.com


2. Treehouse

Med team Treehouse hjälp kan du lära dig webbutveckling, programmering och app-utveckling. Sidan erbjuder även kurser och tips för dig som vill starta eget företag. Treehouse har inget renodlat gratismedlemskap men du kan testa tjänsten kostnadsfritt i 7 dagar, därefter får du välja mellan två olika abonnemang, basic (25$/mån) och pro (49$/mån).

Webbsida: www.teamtreehouse.com


3. Udacity

Marknadsför sig själva som ett Online Universitet och backas upp av företag som Google, AT&T, Facebook, Salesforce och Cloudera. Udacity har ett omfattande utbud av kursmaterial varav en stor del är gratis. Vill du däremot delta i en kurs där lärare medverkar får du betala en slant.

Webbsida: www.udacity.com


4. Udemy

Denna sida fokuserar på lärande genom video och tillhandahåller kurser för alla tänkbara programmeringsspråk. Udemy erbjuder i dagsläget 614 kurser, varav 71 är gratis – resterande kostar en slant, men priserna är väldigt överkomliga.

Webbsida: www.udemy.com


5. CodeSchool

CodeSchool har hjälpt över 1 miljon människor att lära sig och utveckla sina kunskaper inom programmering. Sidan erbjuder bland annat kurser inom Javascript, Ruby, Python samt IOS-utveckling och tillhandahåller både gratis- och betalalternativ (29$/mån).

Webbsida: www.codeschool.com


Fler sidor som lär dig programmera

Andra sidor som är värda att titta närmare på och nämnas i sammanhanget är:
Code Avengers, Khan Academy, Lynda (ägs av LinkedIn), SoloLearn och w3schools.

Dela gärna artikeln om du tycker att guiden är hjälpsam och lämna en kommentar nedan ifall du har fler tips eller vill dela med dig av din erfarenhet från sidorna ovan.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top