Heta Ämnen:

AI-assistent hjälpte elever online – ingen märkte skillnaden

Publicerat den 12 maj, 2016, kl. 8:00

Artificiell intelligens
En artificiellt intelligent-assistent hjälpte till att svara på frågor i ett hjälpforum för en datavetenskaplig klass på Georgia Tech i Atlanta, USA. Eleverna märkte ingen skillnad jämfört med den mänskliga supporten som också erbjöds.

1 av 9 lärarassistenter som hade fått i uppdrag att moderera ett hjälpforum på Georgia Tech var inte mänsklig utan en AI-assistent vid namn Jill Watson, utvecklad av IBM.

Jill bygger på en kunskapsbaserad artificiell intelligens och hade till en början svårt att svara på elevernas frågor – men efter bara ett par månader månader hade de flesta frågor ställts och besvarats så pass många gånger att AI-assistenten hade lärt sig svaren.

Professor Ashok Goel berättar hur det gick till: ”En av hemligheterna med online-kurser är att även om antalet frågor ökar när fler studenter medverkar så ökar inte antalet unika frågor speciellt mycket. Studenter tenderar att ställa samma frågor om och om igen.”

För att Jill skulle besvara en fråga krävdes det att ”hon” var 97% säker på att svaret var det rätta.

När professorn senare avslöjade för eleverna att Ms. Watson inte var en riktigt lärarassistent utan en robot var klassen förvånad men positiv.

Studenten Jennifer Gavin sa bland annat att: ”Det var som att ha en normal konversation med en riktig människa”.

Källa: SingularHub.com

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top