Heta Ämnen:

Första dagen av Google I/O bjöd på en hel del nyheter: Här är de största

Publicerat den 19 maj, 2016, kl. 11:29

Sundar Pichai - Google I:O 2016
Första dagen av Googles utvecklingskonferens är till ända, en hel del nyheter har presenterats och vi gör ett försök att sammanfatta dessa.

Google I/O inledes med att företagets VD, Sundar Pichai, presenterade lite siffror från året som har gått:
600 nya Android telefoner har lanserats, Google Play har fler än 1 miljard aktiva användare och över 65 miljarder appar laddades ner i vad som företaget själva kallar för världens största app-butik. Vidare använder sig 200 miljoner människor av Google photos och företagets streaming-dongle, Google Chromecast, har sålts i över 25 miljoner exemplar.

Nyheter från Google I/O 2016 – Dag 1

Siffror i all ära, men de flesta visste nog redan att det går extremt bra för den amerikanska teknikjätten. Vad som är riktigt intressant under Google I/O är ju nyheterna! Och dom var många. En del känns igen från de rykten som har cirkulerat, andra överraskar. Nedan har vi försökt sammanfatta de största.

Google Home
Ryktena visade sig vara sanna, Google har utvecklat en personlig assistent för hemmet. Google Home kan, precis som Amazons Echo, hjälpa dig med olika vardagssysslor. Googles nya assistent har sök inbyggt, kan påminna dig om olika aktiviteter, låter dig spela upp musik samt podcasts och kan kopplas upp mot andra enheter i ditt hem, så som din TV, via Chromecast.

google home

Allo
Något som det inte har ryktas om var Googles nya kommunikations-appar, Allo och Duo. Allo är en artificiellt intelligent meddelande-app som använder sig av Googles assistent plattform och kan hjälpa dig med t.ex. rekommendationer av bra restauranger och filmer.

Duo
Duo är en app för videosamtal som liknar Apples Facetime, med en uppenbar skillnad – du kan se vad den som ringer dig gör innan du väljer att svara.

google duo

Android N
Senaste versionen av Android, företagets mobila operativsystem, släpptes under gårdagen i en beta version eller så kallad Developers Preview. Den nya versionen går idag under namnet Android N men företaget vill ha din hjälp att komma på ett bättre namn. Besök denna sida om du har ett förslag: Android N.

Google Assistent
Google släppte en ny version av Google assistent. Det är denna assistent som kommer att finnas i såväl Google Home som den nya meddelande-appen Allo. Enligt företaget ska Google assistent vara smart nog att lära känna dig, dina önskemål samt behov och förstå språklig sammanhang.

Daydream
Daydream är Googles nya plattform för Virtual Reality för Android och designad för att förbättra just VR upplevelsen på mobila enheter. Nedan är ett klipp som visar hur Daydream ser ut:

Android Wear 2.0
För första gången sedan Android Wear introducerades år 2014 får systemet en stor uppdatering. Två av de största nyheterna i Android Wear 2.0 är att du vissa data från alla appar på klockans skärm och att du numera har tre alternativ för att svara på meddelanden – snabbsvar som enheten föreslår, skriva för hand eller via Android Wears nya tangentbord.

android wear

Android Instant Apps
Med hjälp av Android Instant Apps kan du öppna en app utan att installera den. Om någon skickar en länk till t.ex. Expressens Android-app, och du inte har den installerad på din enhet, så laddar Google ner enbart den del av appen som du behöver för att se innehållet, allt på endast några sekunder.

Android Pay
Precis som det har ryktas om kom en uppdatering av Android Pay. Du kan numera använda tjänsten för att betala på fler ställen, t.ex. mobila webbsidor.

Project Tango
Googles plattform för 3D-modellering för mobila enheter utökas. Företaget hoppas att fler utvecklare, museum och matbutiker ska hoppa på tåget. Tanken är att Tango ska skapa en inomhusversion av företagets Google street view.

Övrigt
Vi hoppas att vi har fått med alla de största och intressantaste nyheterna ovan, även om det såklart inte är allt som presenterades. Exempel på fler lanseringar är Android Studio 2.2 och en större uppdatering av Firbase, två Google verktyg för att bygga appar.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top