FacebookTwitter

Heta Ämnen:

 • Gilla Noterat.nu:

  Vilket programmeringsspråk ska jag lära mig? Vi tipsar om användbara språk

  Datum 2016.04.19
  Populära programmeringsspråk

  Gilla Noterat.nu på Facebook:

  Att lära sig programmera

  Vi har tidigare skrivit om olika sidor för den som vill lära sig programmera. Den guiden kan dock te sig ganska värdelös om man inte vet vilket programmeringsspråk man ska börja med att lära sig.

  Det finns egentligen inget övergripande svar på denna fråga, vårt förslag är att du istället börjar med att fråga dig själv ”varför vill jag lära mig att programmera?” – Är du intresserade av att bli en stjärna på att bygga hemsidor, intresserad av att bygga appar eller är större system din passion?

  Nedan har vi listat olika kategorier och språk som är väsentliga att lära sig för att bemästra de olika användningsområdena.

  Programmeringsspråk för webbutveckling

  Viktiga språk att lära sig för dig som är intresserad av webbutveckling.

  HTML (HyperText Markup Language)
  HTML är själva grunden för alla hemsidor och benämns egentligen inte som ett programmeringsspråk utan som ett märkspråk. Med hjälp av HTML kan du ange ett dokuments struktur, metainformation och mindre detaljer i designen.

  CSS (Cascading Style Sheets)
  CSS är stilmallen för en hemsida och avgör hur du presenterar ett strukturerat dokument. Med andra ord bestämmer CSS designen av din hemsida. Lär du dig CSS har du kommit en lång bit på vägen om din ambition är att bli en skicklig webbutvecklare.

  JavaScript
  Ovan nämnda ”språk” är egentligen allt som behövs för att bygga snygga statiska hemsidor, vilket oftast räcker när du t.ex. ska starta eget företag. Vill du däremot att din hemsida ska ha möjlighet att bland (mycket) annat svara på användar-initierade händelser, öppna ett pop-up fönster och ge en effekt till en bild när du för musmarkören över den, då ska du lära dig skriptspråket JavaScript! JavaScript gör din sida levande.

  PHP (Hypertext Preprocessor)
  PHP är ett skriptspråk skapat för att driva webbsidor med dynamiskt innehåll och ligger bland annat till grund för Facebook och publiceringsverktyget WordPress.

  Överkurs
  Bemästrar du redan ovan nämna språk och vill lära dig mer? I sådana fall rekommenderar vi att du tar en titt på Python och Ruby.


  Programmeringsspråk för att bygga appar

  Java (Android)
  Appar utvecklade för Googles mobil-operativssystem är programmerade i Java, ett objektorienterat programspråk som är mycket användbart då det är plattformsoberoende och kan användas till mycket mer än bara app-utveckling. Detta är förmodligen ett av de bästa språken du kan lära dig om du vill ha en bredd programmerings-profil.

  Swift (iOS)
  Swift är ett objekt-orienterat, funktionellt, imperativt och strukturerat programspråk som Apple själva har utvecklat. Detta är språket för dig som vill lära dig att programmera iPhone-appar.
  Treehouse, som vi nämnde i vår guide över sidor som lär ut programmering, har en bra kurs för dig som vill lära dig Swift.


  Programmeringsspråk som garanterar anställning

  Nedan är en lista över de 5 mest efterfrågade programmeringsspråken just nu och därmed även de språk som är hetast på arbetsmarknaden. Lär du dig ett av dessa så kan vi nästan garantera att du får ett välbetalt jobb!

  1. SQL
  SQL kan bland annat hämta data från en databas för att skapa en rapport.

  2. Java
  Med Java kan du, som vi tidigare nämnt, göra det mesta. För att nämna några exempel; bygga applikationer, grafiska användargränssnitt, android-appar och integrera bibliotek.

  3. Python
  Används för att skapa webb- och datorapplikationer.

  4. JavaScript
  JavaScript används för att göra en webbsida interaktiv och levande.

  5. C# (Uttalas C-Sharp)
  Microsoft utvecklat språk som används för att programmera mjukvara, windows-applikationer, spel och mobil-applikationer.

  Gilla Noterat.nu på Facebook:


  FacebookTwitter
  Av Richard Gustaf
  richard@noterat.nu

  Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

  Donera
  Virtual Reality

  GoPro lanserar en kamera för virtual reality


  Bäst betalande företag

  20 tech-bolag bland de 25 bäst betalande företagen i USA


  Top