Heta Ämnen:

Danmark slopar lag mot hädelse – man åtalad för att ha bränt Koranen frikänns

Att lagen slopas ses av många som en vinst för yttrandefriheten.

Publicerat den 4 juni, 2017, kl. 7:59

Fire Flame Campfire Dark Firewood Burning Bonfire
Danmark slopade under fredagen en 334 år gammal lag mot hädelse, skriver danska The Local – lagen som förbjöd människor att förolämpa religioner offentligt har varit kritiserad då den ansågs strida mot yttrandefriheten.

Enbart en handfull av åtal mot hädelse har väckts de senaste 80 åren och flertalet av dessa har lagts ner, bland annat utredningen mot Jyllands Posten efter att tidningen publicerat en karikatyr av profeten Mohammed år 2005.

Att lagen slopas ses av många som en vinst för yttrandefriheten. Motivering bakom beslutet att upphäva lagen är att ”det inte bör finnas speciella regler som försvarar religioner mot yttranden”, förklarar den danska regeringens på sin webbsida.

En man som skulle upp i rätten nästa vecka, efter att ha filmat sig själv när han brände koranen och lagt upp videon på Facebook, är den första att påverkas av att lagen slopas då hans fall läggs ner och rättegången ställs in. Om han hade dömts enligt den tidigare lagen så hade mannen riskerat allt i från böter till 4 månader i fängelse.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top