FacebookTwitter

Heta Ämnen:

Gilla Noterat.nu:

Danmarks statsminister: Vi bestämmer över våra gränskontroller, inte EU

Postad i Europa Utrikes
Datum 2017.05.21
Rasmussen

Gilla Noterat.nu på Facebook:

Danmark kan komma att trotsa Europeiska Kommissionen angående gränskontroller, meddelade landets statsminister Lars Løkke Rasmussen i förra veckan. Rasmussen motiverar beslutet med att det fortfarande är ”på tok för många” migranter som kommer från Afrika till Europa, via Italien – för att det ska vara möjligt att slopa gränskontroller och återgå till en fri rörlighet inom EU.

Den Europeiska Kommissionen meddelade i veckan att Österrike, Danmark, Tyskland, Norge och Sverige får tillstånd att förlänga sina gränskontroller i ytterligare sex månader, men att man sedan måste öppna upp för fri rörlighet och att detta var sista gången den Europeiska Kommissionen kommer att tillåta undantag.

Lars Løkke Rasmussen svarade med att Danmark själva kommer att bestämma när det är dags att slopa landets gränskontroller, inte EU.

”Vi kommer att behålla våra gränskontroller såvida inte EU mirakulöst lyckas återfå kontrollen över dess yttre gräns och Italien stoppar flödet av migranter in i Europa.”

”Så länge EU:s gränser är utom kontroll, måste vi se till att upprätthålla kontrollen över våra egna gränser.”

”Min prognos är att detta inte kommer att ske de närmaste 6 månaderna.”

Danmark har sedan man införde sina gränskontroller lyckats få ner antalet asylsökanden markant och har för tillfället den lägsta siffran på åtta år, enligt Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har under den senaste tiden varit under press från Danske Folkeparti (SD:s systerparti), som menar att Danmark bör föra en hård linje mot EU i migrationsfrågor. Danske Folkeparti har nästan en femtedel av mandaten i Danmarks riksdag, Folketinget.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

Gilla Noterat.nu på Facebook:


FacebookTwitter
Av Richard Gustaf
richard@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Terrordåd Milano

Knivattack i Milano utreds som terrordåd


Brexit Theresa May

Theresa May lovar hård Brexit: Ingen deal är bättre än en dålig deal för Storbritannien


Top