Heta Ämnen:

Det tyska parlamentet stramar åt landets asylregler

Publicerat den 19 maj, 2017, kl. 15:12

Bundestag
Det tyska parlamentet, Förbundsdagen, antog under torsdagskvällen ett förslag om striktare asyllagar. De nya reglerna ger, bland annat, det tyska migrationsverket rätten att analysera migranternas mobiltelefon-data, uppger tyska The Local.

Regeringen har mött hård kritik från vänstern och människorättsorganisationer som menar att det är ett övergrepp mot de grundläggande mänskliga rättigheterna.

Lagen är den senaste i raden av nya asyllagar som antagits i syfte att underlätta för deportationer och stärka säkerhetsnivån.

Enligt tysk lag ska de asylsökande som fått avslag och vägrar att lämna landet frivilligt, samt de som uppgett falska identitetsuppgifter, få sin fria rörlighet begränsad. Migrationsverket har även möjlighet att tvinga de som bedöms ha små chanser att få sin asylansökan beviljad att stanna i myndighetens förvar fram till dess att asylprocessen är avslutad. Nu har man höjd maxtiden som migrationsverket tillåts förvara migranter – från 4 till 10 dagar. Om migranten bedöms som potentiellt farlig, kan de nu dessutom ytterligare förlänga perioden som vederbörande förvaras av myndigheten.

Lagförslagen har tagits fram som en reaktion mot terrorattacken i december, där en lastbil körde rakt in i en julmarknad i Berlin och dödade 12 personer. Terroristen, Anis Amri, hade fått sin asylansökan nekad och bedömdes dessutom som farlig men hade trots detta varken blivit utvisad eller fått sin rörlighet begränsad. Något som den tyska regeringen fått stark kritik för.

En försvarsgrupp för migranter, vid namn ”Pro Asyl”, har kritiserat de nya lagarna och menar att Tyskland har förvandlas till ett land som hellre deporterar än tar hand om migranter.

Amnesty International menar att reformen bryter mot grundläggande rättigheter.

Den tyska regeringen har tidigare under året, bland annat, stramat åt landets lagar gällande anhörighetsinvandring – och begränsat antalet familjemedlemmar som en migranterna tillåts att välkomna till Tyskland.

Marxisten Ulla Jelpke, Die Linke (svenska Vänsterpartiets systerparti), menar att åtstramningen bryter mot EU:s Dublinförordning.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top