Heta Ämnen:

Domstol: OK att kalla Alternativ för Tysklands toppkandidat för ”Nazist hora” under bästa sändningstid

Publicerat den 18 maj, 2017, kl. 8:00

Alice Wiedel
Välkända tv-personligheten, Christian Ehring, kallade Alternativ för Tysklands (AfD) toppkandidat, Alice Weidel, en ”Nazist hora” under en sändning den 27 april. Weidel bestämde sig för att svara med rättsliga åtgärder, och nu har domen kommit. En domstol i Hamburg frikänner Christian Ehring, och menar att det handlar om satir.

Den 27 april kommenterade Christian Ehring ett uttalande från Alice Weidel om att politisk korrekthet tillhör historien:

”Okej, politisk korrekthet är över – låt oss vara inkorrekta då. Nazist horan är där. (Alice Weidel, red anm)”

Alice Weidel, AfD:s toppkandidat i det tyska parlamentsvalet, menar att uttalandet har skadat henne, att det utgör ett hot mot hennes säkerhet – och bestämde sig för att svara med en stämning.

En domstol i Hamburg valde under onsdagen att gå på den tilltalades linje, och menar att uttalandet ska tolkas som satir och därmed skyddas av de tyska yttrandefrihets-lagarna, uppger tyska The Local. Domstolen motiverar beslutet med att meningen var ett uppenbart skämt, då Ehring refererade till Weidels uttalande om politisk korrekthet.

Man rättfärdigar användandet av ordet ”nazist” med att ”en stor del av offentligheten uppfattar AfD som höger, eller till och med extremhöger”. Vidare menar domstolen att ordet ”hora” inte ska tolkas bokstavligt utan att det använts för att Weidel är ”en kvinna”.

Alice Weidel meddelar att hon kommer att överklaga domen.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top