Heta Ämnen:

EU har inte lyckats stävja invandringen – nytt rekord kan slås i Italien

Nya siffror avslöjar att migranter fortsatt väller in i Italien, trots att EU har försökt att reformera politiken.

Publicerat den 7 juni, 2017, kl. 7:00

Migranter4
En rapport från det italienska inrikesdepartamentet avslöjar att landet, under årets fem första månader, tog emot hela 60 200 migranter. Drygt 12 000 fler än motsvarande siffror från förra året, rapporterar Politico.

Antalet migranter som reser, över medelhavet, till Europa förväntas dessutom att öka i sommar – då vädret vanligtvis är mer gynnsamt. Det italienska inrikesministeriet varnar för att upp emot 200 000 migranter kan ha tagit sig till Europa, via Italien, när vi sammanfattar året.
Det vore i sådana fall ett nytt rekord.

Italien uppskattar kostnaden för denna immigration att uppgå till 4.7 miljarder euro, något som har lockat till sig maffian som ser en möjlighet att tjäna pengar på krisen.
För tre veckor sedan arresterade landets polis 68 personer, med kopplingar till flyktinglägret ”Sant’Anna”, misstänkta för inblandning i organiserad brottslighet, utpressning, förskingring av offentliga medel och bedrägeri. Flera av de gripna tillhör maffian.

Av de 103 miljoner euro som Sant’Anna har blivit tilldelat av EU misstänks åtminstone 36 miljoner ha blivit stulna.

EU har under året försökt att reformera sin flyktingpolitik men medger nu att man har misslyckats. Anonyma EU-diplomater har sagt till Politico att de ”inte lyckats nå konsensus i Europarådet” och att ”det inte är en chans” att någon överenskommelse kommer att nås den närmaste månaden.

Om medlemsstaterna misslyckas att komma överens så talar mycket för att 2015 års migrantkris kan komma att upprepas i år.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top