FacebookTwitter

Heta Ämnen:

 • Gilla Noterat.nu:

  EU vill utöka sitt militära samarbete: Planerar massiva investeringar i gemensam försvarsfond

  Många är skeptiska, medan andra menar att ett närmare militärt samarbete är nödvändigt
  Postad i Europa Utrikes
  Datum 2017.06.07
  Militär

  Gilla Noterat.nu på Facebook:

  EU kommer under onsdagen att presentera en försvarsfond, värd miljontals euro, och för första gången så kommer unionens budget att gå till köp av militär utrustning och gemensamma försvarsinvesteringar, uppger Politico.

  Den nya satsningen ses som ett historiskt steg, in i en ny era med närmare samarbeten av militär karaktär och inom säkerhetspolitiken.

  Urmas Paet, EU-parlamentsledamot och Estlands, före detta, utrikesminister ställer sig positiv till investeringen:

  ”Faktumet att kommissionen tillsammans med medlemsländerna är redo att flytta fram sina positioner, med riktiga pengar och tillgångar, är positivt.”

  ”Det låter som om dom är på rätt väg, men vi vet inte alla detaljer ännu. Som vi alla vet, finns det ett motstånd mot att öka militära utgifter i Europa.”

  Fler detaljer kommer att komma under onsdagen när EU:s chef för utrikespolitik, Federica Mogherini, och den Europeiska Kommissionens vice president, Jyrki Katainen, presenterar planerna för EU:s nya försvarsfond.

  Fonden väntas bestå av två delar: en ”research”-del för att finansiera utveckligen av försvarsteknik och en ”kapacitets”-del för inköp av militär hårdvara.

  Många menar att den nya satsningen kan ses som en direkt konkurrent till NATO och det spekuleras i att anledningen till att EU flyttar fram sina positioner är att flera NATO-medlemmar känner sig osäkra på om de kan räkna med USAs och Donald Trumps stöd vid en militär konflikt. Detta efter att han meddelat att alla länder måste leva upp till sina åtaganden mot NATO och öka sina militära utgifter för att samarbetet ska fungera.

  Gilla Noterat.nu på Facebook:


  FacebookTwitter
  Av Richard Gustaf
  richard@noterat.nu

  Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

  Donera
  Ämnen:
  Migranter4

  EU har inte lyckats stävja invandringen – nytt rekord kan slås i Italien


  may

  Theresa May: Mänskliga rättigheter får inte hindra åtgärder mot terrorism


  Top