Heta Ämnen:

Europadomstol kör över schweiziskt beslut om att utvisa en sudanesisk man

Publicerat den 31 maj, 2017, kl. 6:59

The sits for Judges of the European Court of Human Rights are seen ahead of an hearing at the court in Strasbourg, September 4, 2012. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: CRIME LAW POLITICS)
En sudanesisk man har överklagat ett schweiziskt beslut om utvisning till den Europeiska Domstolen för Mänskliga Rättigheter och vunnit, uppger schweiziska The Local. Mannen påstår att han riskerar att bli torterad om utvisningen genomförs.

Den sudanesiska manne kom till Schweiz 2012 och ansökte då om asyl. I ansökan angav mannen att han sedan ung ålder varit medlem i en millitant organisation som ”försvarar minoriteters rättigheter” i Darfur, Sudan. Sedan 2005 ska mannen även ha varit medlem i en väpnad oppositionsgrupp vid namn ”Rörelsen för Rättvisa och Jämställdhet”.

Efter ett antal intervjuer bedömde det schweiziska migrationsverket att mannen inte hade skäl till asyl och avslog hans ansökan. Domen överklagades till en civil domstol som inte gjorde någon annorlunda bedömning.

Efter att ha överklagat igen, denna gång till den Europeiska Domstolen för Mänskliga Rättigheter har mannen nu fått rätt och domstolen har nu beordrat Schweiz att ge mannen asyl, trots att landet själva alltså inte anser att han har rätt att stanna i landet.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top