Heta Ämnen:

Geert Wilders utreds för uppvigling efter ett tal om islamisering i Österrike 2015

Det är inte första gången den kontroversiella politikern har haft problem med rättvisan.

Publicerat den 3 juni, 2017, kl. 15:59

Geert Wilders tal
Holländska åklagare utreder partiledaren för det holländska oppositionspartiet PVV, Geert Wilders, för uppvigling efter ett tal han höll 2015 i Österrike, uppger RT.

2015 bjöd det Österrikiska Frihetspartiet (FPÖ) över Geert Wilders till Österrike för att hålla ett tal om islamisering. Den holländske politikern sa i sitt tal att ”islam uppmanar människor att bli terrorister – koranen är tydlig när det kommer till detta. Islam är en ideologi av krig och hat”.

Wilders blev efter framträdandet anmäld till österrikiska myndigheter som dock valde att inte gå vidare med fallet utan att istället lämna över utredningen till sina holländska kollegor.

Två år senare meddelar en talesperson för den holländska åklagarmyndigheten, Vincent Veenman, att man utreder Wilders för uppvigling, men att det är för tidigt att säga ifall utredningen kommer att leda till åtal. Skulle Geert Wilders åtalas och fällas kan ett fängelsestraff vara aktuellt.

Uppvigling innebär att en person uppmanar andra till brott eller ohörsamhet.

Wilders ifrågasätter åklagarmyndighetens prioriteringar:

”Jag tycker att det är helt ofattbart. De borde koncentrera sig på att fånga banditer och terrorister istället för att åtala politiker som talar om islam.”

Vidare menar han att det är ett sätt för eliten att skylla ifrån sig och att förflytta fokus från deras egna misslyckanden:

”Det här är en rättslig jihad. Istället borde eliten klandras för den existensiella kris vi befinner oss i – med deras öppna-gränser-politik, deras kärlek till islam, som saknar motstycke, och deras kultur relativism – de säljer ut oss och sätter såväl vår frihet som säkerhet på spel.”

Det är inte första gången Wilders har haft problem med rättvisan.

Han dömdes tidigare i år för uppvigling – efter ett uttalande från 2014 där oppositionsledaren talade om marockaner i Holland – till dagsböter på 5000 euro. En dom som Geert Wilders beskrev som ”en förlust för demokratin och yttrandefriheten”.

Även 2011 åtalades Wilders för uppvigling efter att ha jämfört Koranen med Adolf Hitlers Mein Kampf, men frikändes då.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top