Heta Ämnen:

Italien kan komma att utlysa nyval till följd av lagändring

Mycket pekar på att nästa val tidigareläggs och att det kommer att hållas i september.

Publicerat den 6 juni, 2017, kl. 17:19

Det italienska parlamentet startade under tisdagen en diskussion om en ny val-lag som kan komma att innebära att det italienska valet tidigareläggs, uppger Politico.

Förra veckan kom Italiens tre största partier överens om att reformera val-reglerna. I slutet av veckan väntas deputeradekammaren att godkänna förslaget och skicka det vidare till senaten.

Lyckas parlamentet slutligen att godkänna reformen så kan nästa val tidigareläggas, till september eller oktober.

Det nya lagförslaget handlar om att införa ett proportionellt val-system där partier som får under 5% av rösterna exkluderas från parlamentet – inte helt olikt det system vi har i Sverige.

Resultatet av ett nyval, enligt de nya reglerna, är oförutsägbart men de största partiernas förhoppning är att ett nytt styre kan stabilisera landets politik och göra det lättare att bilda stabila koalitioner.

Om valet tidigareläggs bör det rimligtvis vara goda nyheter för Lega Nords partiledare, Matteo Salvini, som i förra veckan kallade migrantkrisen för en invasion och uttryckte att han ser fram emot nästa val:

”Jag ser fram emot valet så att Italien kan försvara sin gräns igen. Ge mig inrikesdepartementet i tre månader och du kommer att få se vilken ordning och effektivitet jag kommer att återinföra, från nord till syd, över hela Italien. Jag kommer inte att vänta på Strasbourg, Bryssel eller Merkel.”
FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top