Heta Ämnen:

Regeringskällor: Det finns minst 23 000 jihadister i Storbritannien

Publicerat den 28 maj, 2017, kl. 23:15

Jihadist
Brittiska regeringskällor avslöjar att de uppskattar antalet jihadister i landet till 23 000 – snarare än de 3000 som tidigare har nämnts, enligt The Times.

Det har tidigare talats om att 3000 jihadister finns på den brittiska säkerhetspolisens (MI5) radar och att cirka 500 av dessa är under aktiv övervakning och utredning. Nu kommer alltså uppgifter från officiella källor inom landets regering att ytterligare minst 20 000 människor anses utgöra ett hot mot Storbritannien och bedöms som en ”risk” för landets säkerhet.

Såväl Manchester-bombaren, Salman Abedi, som Khalid Masood, mannen som körde över ett antal fotgängare och knivhögg en polis utanför Westminster i mars, är exempel på extremister som hade rapporterats till den brittiska säkerhetstjänsten men som på grund av ”begränsade resurser” inte hade utretts ordentligt.

Den nationella samordnaren mot terrorism, Neil Basu, avslöjar att den brittiska polisen griper misstänkta terrorister ”så gott som dagligen.”

Anthony Glees, chef för centrum för säkerhets- och underättelsestudier, kommenterar uppgifterna som fasaväckande:

”Att ha 23 000 potentiella mördare mitt i bland oss är fasaväckande. Vi behöver dubbla MI5:s storlek, som vi gjorde under det andra världskriget, och öka antalet underrättelse-ledda poliser med tusentals.”

Nigel Farage, tidigare partiledare för UKIP, har uttalat sin oro på Twitter:

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top