Heta Ämnen:

Schweiz: Radikal moské stängs efter att hyresvärden vägrat att förlänga kontraktet

Publicerat den 29 maj, 2017, kl. 15:54

Winterthur
An’Nur moskén i schweiziska Winterthur har varit föremål för ett antal polisutredningar då den ryktas att stödja islamistisk extremism. Nu vägrar hyresvärden att förlänga hyresavtalet, vilket har lett till att såväl moskén som organisationen (An’Nur) bakom den kommer att läggas ner efter att den muslimska högtids-månaden ramadan är över, uppger schweiziska The Local.

En medlem i An’Nur, Atef Sahnoun, berättar för tidningen Blick att de har misslyckats att komma överens med hyresvärden. Organisationen har även haft ekonomiska problem och svårt att hitta någon som vill leda föreningen.

Påverkan från allmänheten kan ha bidraget till att hyresvärden valt att inte förlänga kontraktet, då många har varit upprörda över uppgifterna om att moskén ska ha predikat hat och arbetat för radikalisering.

År 2015 avslöjade en schweizisk journalist att imamer, från An’Nur, under möten med unga människor ska ha försökt att radikalisera dom. Anklagelserna tillbakavisades dock av moskén.

I juni 2016 arresterade polisen en man med kopplingar till moskén då han ansågs vara en nyckelperson bakom radikalisering av unga muslimer i området.

I november samma år genomförde polisen en räd mot moskén och arresterade ett antal personer efter att de fått ett tips om att en imam under en bön hade predikat att alla muslimer som inte deltar i den gemensamma bönen bör mördas.

Så sent som i februari i år grep den schweiziska polisen 10 personer som misstänktes för att ha attackerat två andra medlemmar av organisationen på grund av att de hade tipsat journalister om de kontroversiella bönerna i moskén.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top