Heta Ämnen:

Schweiziskt förslag: slopa avtalet om fri rörlighet mellan Schweiz och EU

Publicerat den 19 maj, 2017, kl. 8:10

Schweiz
Många schweizare har tröttnat på landets avtal med EU om fri rörlighet mellan Schweiz och unionen. Ett förslag har nu lyfts om att folkomrösta i frågan, uppger schweiziska The Local.

Schweiz är som bekant inte medlem i Europeiska Unionen, men har trots det flertalet avtal med unionen – exempelvis när det kommer till frihandel och fri rörlighet.

Nu kan ett av dessa avtal rivas. Det om fri rörlighet mellan Schweiz och EU. Den politiska organisationen ”för ett självständigt och neutralt Schweiz” röstade, den 7 maj, för ett förslag om att slopa den fria rörligheten och mycket talar nu för att landet kan komma att folkomrösta i frågan.

En kommitté som slipar på detaljerna för exakt vad schweizarna ska få rösta om, har tagit fram tre olika förslag:

1. Riva EU-avtalet om fri rörlighet.

2. Riva EU-avtalet och kräva att Schweiz aldrig mer signerar ett avtal om fri rörlighet för ett ospecificerat antal utlänningar. Detta för att säkerställa att avtalet aldrig ska kunna presenteras i en ny form.

3. Att Schweiz inte river avtalet utan helt enkelt förbjuder fri rörlighet helt och hållet, och att det gäller för alla existerande och framtida avtal. Det vill säga, att man ogiltighetsförklarar det nuvarande avtalet.

Förslaget stöttas bland annat av högerpartiet Swiss People´s Party (SVP).

Schweiz är en så kallad ”direktdemokrati”, vilket innebär att medborgarna kan tvinga fram en beslutande folkomröstning genom att skicka in listor med tillräckligt många namnunderskrifter. Vilket också sker flera gånger per år.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top