Heta Ämnen:

Storbritannien: De konservativa förlorade sin majoritet – vad händer nu?

Theresa May har tidigare sagt att hon kommer att avgå om de Konservativa förlorar majoriteten i parlamentet.

Publicerat den 9 juni, 2017, kl. 11:32

epa05913215 British Prime Minister Theresa May delivers a statement outside 10 Downing Street in London, Britain, 18 April 2017. British Prime Minister Theresa May has announced that she will call for a snap general election for 08 June.  EPA/ANDY RAIN
Theresa May och hennes konservativa ”Tory” har förlorat sin majoritet i det brittiska parlamentet, något som kan kosta henne rollen som premiärminister trots att de Konservativa fortfarande är det enskilt största partiet.

Då inget parti nådde en majoritet i parlamentet går Storbritannien in i en oviss tid av parlamentariskt kaos – detta precis innan Brexit-förhandlingarna med EU ska inledas. Så vad händer egentligen nu? Vi går igenom de olika alternativen.

En minoritetsregering
Detta ser ut att vara de Konservativas enda chans att stanna kvar vid makten. En minoritetsregering skulle innebära kompromisser då May (eller kanske Boris Johnson?) behöver stöd från ledamöter i andra partier.

Ett formellt avtal mellan partierna
Det verkar inte vara helt osannolikt att Jeremy Corbyn kan komma att bilda en regering genom att sluta avtal eller pakter med andra partier. Bland annat Scottish National Party:s partiledare, Nicola Sturgeon, har meddelat att hon kan tänka sig att stödja en Labourregering. Det kommer dock att vara i princip omöjligt för en sådan regering att få stöd från en majoritet.

En koalitionsregering
En renodlad koalitionsregering skulle innebära att två eller flera partier går samman, delar på ministerposterna och regerar tillsammans. En del menar att en anti-Brexit koalition skulle kunna bildas, då såväl the Liberal Democrats som the Scottish National Party vill stanna i unionen – frågan är om de kan de få med sig Labour på det tåget? Även tillsammans skulle de vara en minoritetsregering och beroende av stöd från ytterligare ledamöter från andra partier.

Nyval
Alla andra alternativ kräver hårda förhandlingar och det finns inga garantier för att partierna lyckas komma överens. Ett nyval senare i år är på intet sätt otänkbart. Vad händer i sådana fall med Brexit? Förhandlingarna med EU var tänkta att inledas om mindre än två veckor.

Ett antal frågetecken som behöver rätas ut de närmaste dagarna:

– Theresa May har sagt att hon kommer att avgå som premiärminister ifall de Konservativa förlorar majoriteten i parlamentet – kommer hon att hedra det löftet eller ångrar hon sig och försöker bilda en minoritetsregering?

– Labour vägrade att prata om eventuella koalitioner innan valet – är de öppna för att förhandla?

– The Liberal Democrats har sagt att de inte kommer att förhandla med andra partier, oavsett resultat i valet – kommer de att ändra sig nu?

– The Scottish National Party har tidigare sagt att de inte vill sitta i en koalitionsregering men att dom kan tänka sig att stödja alternativ som innebär att de Konservativa förlorar regeringsmakten. Hur kommer de att agera nu? Kan en anti-Brexit koalition trots allt locka?

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top