Heta Ämnen:

Theresa May bildar en minoritetsregering – får stöd av nordirländska DUP

May ser ut att stanna som premiärminister trots tidigare löfte om att hon skulle avgå vid en förlust.

Publicerat den 9 juni, 2017, kl. 13:34

brexit-may
Allt som kunde gå fel, gick fel för Theresa May i Storbritanniens parlamentsval. De Konservativa förlorade sin majoritet och premiärministern går in i Brexit-förhandlingarna i en kraftigt försvagad ställning.

När Theresa May meddelade att hon ämnade att låta britterna gå till valurnorna bad hon väljarna att ge henne en stärkt position inför de stundande förhandlingarna med EU. Det brittiska folket beslutade sig för att istället försvaga henne, och de Konservativas, position i parlamentet och Tory har inte längre någon egen majoritet.

Trots detta har de Konservativa beslutat sig för att bilda en ny regering, något som är möjligt tack vare nordirländska Democratic Unionist Party (DUP) som verkar ha bestämt sig för att stödja sitt konservativa systerparti. Tillsammans har Tory och DUP en majoritet i parlamentet, men det återstår fortfarande att se vad nordirländarna kräver i utbyte.

En minoritetsregering med en försvagad ledning är alltså vad Storbritannien har att se fram emot på kort sikt, på lång sikt menar de flesta att Theresa May kommer att tvingas att avgå då många, till och med inom hennes egna parti, har tappat förtroendet för premiärministern. Ett namn som nämns som tänkbar efterträdare är Boris Johnson, Londons förre detta borgmästare som är omåttligt populär bland konservativa väljare.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top