Heta Ämnen:

Trumps tal i Saudi översatt till svenska – uppmanade 50 muslimska ledare att ”köra ut” terroristerna

Publicerat den 22 maj, 2017, kl. 1:16

Donald Trump Saudi Tal
Donald Trump har för första gången sedan han valdes till president lämnat Amerika och första stoppet på resan, som även går till Israel och Vatikanen, var Riyadh i Saudi Arabien där USAs president också höll sitt första internationella tal. Noterat.nu har översatt hela talet, ord för ord, till svenska.

Donald Trumps tal innehöll bland annat en hel del diplomatiskt rövslickeri, hård kritik av Iran och en uppmaning till alla muslimska ledare att ta avstånd från och arbeta mot islamistisk extremism och terror. Dessutom sa han att regionen måste agera mot förtrycket av kvinnor, förföljandet av judar och slakten av kristna.

Talet är långt, så om du främst är intresserad av att läsa vad Trump sa när han uppmanade de muslimska ledarna att ”köra ut” terroristerna, så kan du klicka här.

Nedan är hela talet, översatt till svenska (det var ett riktigt hästjobb så vi ber på förhand om ursäkt ifall vissa formuleringar kan låta knasiga):

Jag vill tacka Kung Salman för hans extraordinära ord, och det magnifika kungadömet Saudi Arabien för att ni står värd för dagens toppmöte. Jag är hedrad över att tas emot av en sådan graciös värd. Jag har alltid fått höra om ert fina land och vänliga befolkning, men inga ord kan göra detta fantastiska ställe och den gästfrihet vi mötts av sedan vår ankomst rättvisa.

Ni välkomnade mig också i Kung Adbulaziz värdefulla hem, grundaren av kungariket som förenar ert underbara folk. Tillsammans med en annan älskad ledare – amerikanska presidenten Franklin Roosevelt – påbörjade Kung Abdulaziz ett framgångsrikt samarbete mellan våra länder. Kung Salman: Din far skulle vara så stolt om han kunde se att du för vidare hans arv – och precis som när han öppnade upp för vårt samarbete, idag påbörjas ett nytt kapitel som kommer att tjäna våra medborgare väl.

Låt mig också visa mitt djupaste och mest hjärtfulla tacksamhet till var och en av de statschefer som har kommit hit idag. Vi är mycket tacksamma att ha er med oss, och jag vill sända mina varmaste hälsningar – från mitt land, till ert. Jag vet att vår tid tillsammans kommer att föra många välsignelser till såväl ert folk som mitt.

Jag står här som en representant för det amerikanska folket, för att förmedla ett meddelande av vänskap och hopp. Det är anledningen till att jag valde att belägga mitt första utlandsbesök i hjärtat av den muslimska världen, i nationen som verkar som väktare av två av de mest heligaste platserna i den islamiska tron.

I mitt installationstal till det amerikanska folket, lovade jag starkare samarbeten med Amerikas äldsta vänner, och att bygga nya partnerskap i jakt på fred. Jag lovade även att Amerika inte kommer att försöka påtvinga någon vårt sätt att leva, men att sträcka ut våra händer för samarbete och förtroende.

Vår vision är fred, säkerhet och välstånd i denna region, och hela världen.

Vårt mål är en koalition av nationer som delar målet att driva ut extremism och förse våra barn med en hoppfull framtid som hedrar Gud.

Och denna historiska sammankomst som saknar motstycke – unik i historien av nationer – är en symbol för en delad beslutsamhet och respekt. Till ledarna och folket av alla länder som samlats här idag, jag vill att ni ska veta att USA är ivriga att bilda band av vänskap, säkerhet, kultur och handel.

För amerikaner, det här är spännande tider. En ny känsla av optimism sveper över vårt land: på bara några månader har vi skapat nästan 1 miljon nya jobb, adderat 3 triljoner dollar av nytt värde, lyft bördan från amerikanska industrin och gjort rekord investeringar i vår militär som kommer att skydda vårt folk och öka säkerheten för våra underbara vänner och allierade – många av dom är här idag.

Nu, jag har fler goda nyheter som jag ser fram emot att dela med er. Mitt möte med Kung Salman, kronprinsen, och vice kronprinsen, har vart fullt av värme, god vilja och enormt samarbete. Igår skrev vi under ett historiskt avtal med kungariket som kommer att investera nästan 400 miljarder dollar i våra två länder och skapa tusentals jobb i Amerika och Saudi Arabien.

Det här milstolpe avtalet inkluderar ett 110 miljarder dollar försvarsköp, bekostat av Saudi – och vi kommer att säkerställa att våra vänner från Saudi får en bra deal från våra fantastiska amerikanska försvarsföretag. Avtalet kommer hjälpa Saudis militär att ta en större roll i säkerhetsoperationer.

Vi har även påbörjat diskussioner om att stärka partnerskap, och forma nya, med flera av länderna som är här idag. För att säkra stabiliteten och säkerheten i Mellanöstern och bortom.

Senare idag kommer vi återigen att skriva historia när vi öppnar ett nytt globalt center för att bekämpa extremistiska ideologier här, i de centrala delarna av den muslimska världen.

Detta banbrytande center representerar en tydlig deklaration att länder med en muslims majoritets-befolkning måste ta en ledande roll för att bekämpa radikalisering, och jag vill uttrycka min tacksamhet till Kung Salman för hans starka ledarskap.

Jag har bjudit in många av de ledare som är här till Vita Huset, och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med er alla.

Amerika är en suverän nation och vår första prioritering kommer alltid att vara trygghet och säkerhet för våra egna medborgare. Vi är inte här för att ge er en lektion i hur ni ska leva ert liv, vad ni bör göra, vilka ni ska vara, vem ni ska tillbe. Istället är vi här för att erbjuda er partnerskap byggda på gemensamma intressen och värdering i syfte att bygga en bättre framtid för oss alla.

På detta toppmöte kommer vi att diskutera många intressen som vi delar. Men mer än allt annat så måste vi enat arbeta för ett mål, viktigare än alla andra. Det målet är att möta historiens största test – att besegra extremism och utrota alla former av terrorism.

Unga muslimska pojkar och flickor ska ha möjlighet att växa upp utan rädsla, skyddade från våld, och fria från hat. Och unga muslimska män och kvinnor ska ha en chans att bygga upp en ny era av välstånd för sig själva och sitt folk.

Med Guds hjälp, kommer det här toppmötet att vara början på slutet för de som praktiserar terror med Guds hjälp, och sprider dess budskap. Samtidigt ber jag för att denna speciella sammankomst en dag kommer att, när vi tänker tillbaka på det, markera början för fred i Mellanöstern, och förhoppningsvis hela världen.

Men denna framtid kan enbart nås ifall vi besegrar terrorismen och ideologin som driver den.

Det är inte många nationer som har besparat dess våld.

Amerika har fallit offer för flertalet barbariska attacker – från 11 september-attackerna och förödelsen efter Boston bomberna, till de fruktansvärda morden i San Bernardino och Orlando.

De europeiska nationerna har också tagit del av obeskrivlig skräck. Så har även nationer i Afrika och till och med Sydamerika. Indien, Ryssland, Kina och Australien har även dom varit offer.

Men, i absoluta tal, har de dödligaste attackerna drabbat oskyldiga människor i arab, muslimska- och Mellanöster-nationer. De har burit bördan av mord och förstörelse i denna våg av fanatiskt våld.

Vissa uppskattar att mer än 95% av alla terroristoffer själva är muslimer.

Vi måste nu bemöta denna humanitära och säkerhetskatastrof i denna region som sprider sig över hela planeten. Det är tragedi av episka propoptioner. Ingen ord räcker till för att beskriva det lidande och fördärv.

Resultatet från dåd utförda av ISIS, Al Qaeda, Hizbollah, Hamas, och många fler, kan inte mätas enbart i antal döda. Vi måste även överväga generationer av förstörda drömmar.

Mellanöstern är rik på naturlig skönhet, vibrerande kultur, och massiva mängder av historiska skatter. Det ska bli ett ökande och globalt center för handel och möjligheter.

Den här regionen ska inte vara ett ställe som migranter flyr, utan ett ställe som nykomlingar flockas.

Saudi Arabien är hem till en av de heligaste platserna i en av världens största religion. Varje år vallfärdar miljoner av muslimer, från hela världen, till Saudi Arabien för att vara en del av Hajj. Utöver dess antika underverk, är landet även hem till moderna underverk – inklusive bedrifter inom arkitektur.

Egypten var ett center för utbildning och bedrifter tusen år före andra delar av världen. Underverk som Giza, Luxor och Alexandria är stolta monument för det arvet.

Folk över hela världen drömmer om att gå genom ruinerna i Petra, Jordan. Irak var civilisationens vagga och är ett land med naturlig skönhet. Och de Förenade Arab Emiraterna har nått fantastiska höjder med glas och stål, och förvandlat jord och vatten till spektakulära konstverk.

Hela regionen är ett center för de viktiga fraktvägarna Suezkanalen, röda havet och Hormuzsundet. Potentialen för den här regionen har aldrig varit större. 65% av befolkningen är under 30 år. Liksom alla unga män och kvinnor söker de efter en bra framtid, härliga nationella projekt att delta i och platser som deras familjer kan kalla för sitt hem.

Men denna oanvända potential, denna stora anledning till optimism, hålls tillbaka av blodspillan och terror. Det går inte att leva i samexistens med detta våld. Det kan inte tolereras, accepteras, ursäktas och ignoreras.

Varje gång en terrorist mördar en oskyldig och falskeligen gör det i Guds namn, bör varje religiös person ta det som en personlig förolämpning.

Terrorister tillber inte Gud, dom tillber döden.

Om vi inte handlar mot denna organiserade terrorism, så vet vi alla vad som kommer att hända. Terrorismens förödelse kommer att fortsätta att spridas. Fredliga samhällen kommer att uppslukas av våld. Och framtiden för många generationer kommer att förstöras.

Om vi inte tillsammans fördömer mördandet så kommer vi inte bara att dömas av vårt folk, inte bara dömas av historien, vi kommer även att dömas av Gud.

Det här är inte ett slag mellan olika religioner, olika sekter eller olika civilisationer.

Det här är ett slag mellan barbariska kriminella som försöker utplåna människoliv, och anständiga människor från alla religioner som försöker att skydda människoliv.

Det här är ett slag mellan gott och ont.

När vi ser scenerna av förödelse i terrorns fotspår, ser vi inga tecken på att de mördade var judar, kristna, shia eller sunni. När vi ser strömmarna av oskyldigt blod som dränkt den antika marken, så kan vi inte se tron eller sekten eller stammen av offren – vi ser bara att de var Guds barn vars död är en förolämpning mot allt som är heligt.

Men vi kan överkomma denna ondska om de goda styrkorna är enade och starka – och om alla i det här rummet gör sin rättvisa bit och fullföljer sin del av bördan.

Terrorismen har spridits över världen. Men vägen mot fred börjar här, på denna antika mark, i detta heliga land.

Amerika är redo att stå med er – i jakt på våra delade intressen och gemensamma säkerhet.

Men nationerna i Mellanöstern kan inte vänta på att Amerikansk styrka ska krossa denna fiende åt dom. Nationerna i Mellanöstern måste besluta vilken slags framtid de vill ge sig själva, sina länder och sina barn.

Det är ett val mellan två framtider – Ett val Amerika INTE kan göra åt er.

En bättre framtid är möjlig om era nationer kör ut terroristerna och extremisterna. KÖR. UT. DOM.

KÖR UT DOM från era heliga platser.

KÖR UT DOM från era samhällen.

KÖR UT DOM från ert heliga land, och

KÖR UT DOM FRÅN DENNA JORD.

För vår del, Amerika är beredda att ändra vår strategi för att möta detta ökande hot och ny fakta. Vi kommer att överge strategier som inte har fungerat – och vi kommer att implementera ett nytt tillvägagångssätt byggd på erfarenhet och omdöme. Vi inför en principiell realism, rotad i gemensamma värden och delade intressen.

Våra vänner kommer aldrig att ifrågasätta vår hjälp, och våra fiender kommer aldrig tvivla på vår övertygelse. Våra partnerskap kommer att stärka säkerheten genom stabilitet, inte genom radikal splittring. Vi kommer att ta beslut baserade på riktiga resultat – inte oflexibla ideologier. Vi kommer att låta oss guidas av erfarenheter, inte begränsas av stelt tänkande. Och, om möjligt, kommer vi att stegvis reformera – istället för att ta till plötsliga interventioner.

Vi måste alla söka partnerskap, inte perfektion – och alliera alla som delar våra mål.

Över allt annat, så strävar Amerika efter fred – inte krig.

Muslimska nationer måste visa en vilja att ta sig an bördan, om vi ska kunna besegra terrorismen och skicka dess sjuka ideologi in i glömska.

Första uppgiften i detta delade kraftprov är att era nationer måste neka allt territorium för ondskans fotsoldater. Alla länder i den här regionen har en absolut plikt att se till så att terroristerna inte kan finna en fristad på deras mark.

Många av er gör bidrar redan markant till regionens säkerhet: Jordanska piloter är avgörande partners mot ISIS i Syrien och Irak. Saudi Arabien och en regional koalition har agerat kraftfullt mot militanta Houthis i Jemen. Den libanesiska armén jagar ISIS agenter som försöker att infiltrera deras territorium. Emiratens trupper stödjer sina Afghanska partners. I Mosul stödjer amerikanska trupper kurder, sunnis och shias som slåss tillsammans för sitt hemland. Qatar, som står värd för U.S. Central Command, är en avgörande strategisk partner. Vårt långa partnerskap med Kuwait och Bahrain fortsätter att öka säkerheten i regionen. Och modiga Afghanska soldater gör stora uppoffringar i sin strid mot talibanerna, och andra, i slaget om sitt land.

Samtidigt som vi nekar terroristorganisationer kontrollen över våra territorium och folk, så måste vi se till att neka dom tillgång till pengar. Vi måste kapa de finansiella kanaler som tillåter ISIS att sälja olja, för att betala sina soldater, och hjälpa terrorister att smuggla in förstärkningar.

Jag kan stolt meddela att de nationer som är här idag kommer att underteckna ett avtal för att förhindra finansiering av terrorism, vid namn ”Terrorist Financing Targeting Center” – delat ordförandeskap mellan USA och Saudi Arabien och med alla medlemmar i Gulfstaternas samarbetsråd anknutna. Det är ytterligare ett historiskt steg under en dag som vi kommer att minnas länge.

Jag applåderar även Gulfstaternas samarbetsråd för att de blockerar finansiärer från att använda deras länder som en finansiell bas för terror, och för att de bestämde sig för att beteckna Hizbollah som en terrororganisation förr året. Saudi Arabien har denna vecka också bestämt sig för att införa sanktioner mot en av de mest seniora ledarna av Hizbollah.

Självklart finns det mycket jobb kvar att göra.

Ni måste ärligt konfrontera islamistisk extremism och de islamistiska terrorgrupper den inspirerar. Och stå tillsammans mot morden på oskyldiga muslimer, förtrycket mot kvinnor, förföljelsen av judar, och slakten av kristna.

Religiösa ledare måste klargöra tydligt: Barbari ger dig ingen ära – fromhet till det onda kommer att inte att ge dig någon värdighet. Om du väljer terrorns väg, kommer ditt liv vara tomt, ditt liv kommer att vara kort och DIN SJÄL KOMMER ATT VARA FÖRDÖMD.

Och politiska ledare måste bekräfta samma idé: hjältar dödar inte oskyldiga; de räddar dom. Många av nationerna som är här idag har tagit viktiga steg för att väcka det budskapet. Saudi Arabiens vision för 2030 är ett viktigt och uppmuntrande budskap om tolerans, respekt, berättigande av kvinnor, och ekonomisk utveckling.

Förenade Arab Emiraten har också varit delaktiga i striden för hjärtan och själar – och tillsammans med USA har de lanserat ett center för att motarbeta spridandet av hat online. Bahrain arbetar även dom mot radikalisering och rekrytering.

Jag applåderar också Jordan, Turkiet och Libanon för deras roll i att ge flyktingar uppehälle. När en våg av migranter och flyktingar lämnar Mellanöstern tär det på det mänskliga kapitalet som behövs för att bygga stabila samhällen och ekonomier. Istället för att beröva denna region på så mycket mänsklig potential, kan länder i Mellanöstern ge unga människor hopp om en bättre framtid i deras hemland och regioner.

För att det ska ske måste drömmar för alla medborgare som söker ett bättre liv främjas – inklusive kvinnor, barn och oavsett religion. Många arabiska och islamiska lärda har argumenterat för att försvara jämställdhet då det kommer att stärka arabiska och muslimska samhällen.

Mellanöstern har i flera hundra året varit ett hem för kristna, muslimer och judar som har levt sida-vid-sida. Vi måste försvara tolerans och respekt sinsemellan återigen – och se till att denna region är ett ställe där alla män och kvinnor, oavsett religion eller etnicitet, kan leva ett liv med värdighet och hopp.

I den andan kommer jag, efter att ha besökt Riyadh, resa till Jerusalem och Betlehem, och sedan Vatikanen – jag kommer att besöka många av de heligaste platserna för de tre Abrahamitiska religionerna. Om de tre religionerna kan sammarbeta, då är fred i världen möjlig – inklusive fred mellan Israel och Palestina. Jag kommer att träffa såväl Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som palestinska presidenten Mahmoud Abbas.

Att svälta terroristerna på deras territorium, deras finansiering, och den falska tjusningen av deras ideologi, kommer vara grunden för att besegra dom.

Men ingen diskussion om hur vi ska besegra detta hot kan vara fullständig utan att nämna de regeringar som ger terroristerna en fristad, finansiering, och den sociala ställning som behövs för att rekrytera. Det är en regim som är ansvarig för så mycket av instabiliteten i regionen. Jag talar naturligtvis om Iran.

Från Libanon till Irak till Yemen så är det Iran som finansierar, beväpnar och tränar terrorister, miliser och andra extremist grupper som sprider förödelse och kaos över hela regionen. I årtionden har Iran hällt olja på elden av konflikt och terror.

Dess styre pratar öppet om massmord, svär att de ska förgöra Israel, döda amerikaner, och förstöra för många ledare och nationer i det här rummet.

Ett av Irans mest tragiska och destabiliserande ingripanden har varit i Syrien. Stöd av Iran, har Assad begått obeskrivliga brott, och USA har tagit orubbliga åtgärder mot användandet av förbjudna kemiska vapen av Assads regim – genom att bomba den syriska flygbasen som den mordiska attacken kom från.

Ansvariga nationer måste arbeta tillsammans för att avsluta den humanitära krisen i Syrien, utrota ISIS, och återupprätta stabiliteten i regionen. Irans längst lidande offer är dess egna befolkning. Iran har en rik historia och kultur men det iranska folket har genomlidit svårigheter och lidande under ledarskapets strävan efter konflikt och terror.

Tills att den iranska regimen är villiga att bli en partner för fred, måste alla nationer arbeta tillsammans för att isolera Iran, neka dom finansiering av terrorism, och be för den dagen som det iranska folket får det rättvisa och rättfärdiga styre som de förtjänar.

Våra beslut kommer att påverka otaliga liv.

Kung Salman, jag tackar dig för att du har stått som värd för denna historiska sammankomst, för dina massiva investeringar i Amerika, vår industri och våra jobb. Jag tackar dig även för att du investerar i framtiden för den här delen av världen.

Denna bördiga region har alla ingredienser för en extraordinär framgång – en rik historia och kultur, ungt och vibrerande folk, och en anda för företagsamhet. Men du kan bara låsa upp denna framtid om medborgarna i Mellanöstern frias från extremism, terror och våld.

Alla i detta rum är sina folks ledare. De ser till oss för svar, och för handling. Och när vi tittar tillbaka på deras ansikten, bakom varje par av ögon är en själ som längtar efter rättvisa.

Idag tittar miljarder av människor på oss, och väntar på att vi ska agera i de stora frågorna i vår tid.

Kommer vi att vara likgiltiga mot närvaron av ondska? Kommer vi att skydda våra medborgare från deb våldsamma ideologin? Kommer vi att tillåta detta gifta att sprida sig i våra samhällen? Kommer vi att låta dom att förstöra de heligaste platserna på jorden? Om vi inte konfronterar denna dödliga terror, så kommer framtiden att föra med sig lidande och förtvivlan. Men om vi istället agerar – om vi lämnar detta magnifika rum enade och beslutna att göra vad som krävs för att förgör den terror som hotar världen – då är finns det inga begränsningar för den fantastiska framtid som våra medborgare kommer ges.

Civilisationens födelseplats väntar på en ny renässans. Föreställ er vad morgondagen kan skulle kunna medföra.

Lysande underverk av vetenskap, konst, medicin och handel för att inspirera mänskligheten. Fantastiska städer byggda på ruiner av krossade städer. Nya jobb och industrier som lyfter miljoner av människor. Föräldrar som inte längre behöver oroas för sina barn, familjer som inte behöver sörja deras älskade, och rättroende som tillslut kan dyrka utan rädsla.

Dessa är välsignelser av välstånd och fred. Detta är de önskningar som brinner med en rättfärdig flamma i varje mänskligt hjärta. Och det här är de rättvisa kraven från våra älskade befolkningar.

Jag ber er att ansluta er till mig, att gå ihop, att arbeta tillsammans och att KÄMPA tillsammans – FÖR ENADE KOMMER VI INTE ATT MISSLYCKAS.

Tack. Gud välsigne er. Gud välsigna era länder. Och Gud välsigne de Förenta Staterna.

Källa: The Hill

Tycker du att den här artikeln var intressant? Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev och följ oss på Facebook eller Twitter för att ta del av liknande innehåll framgent.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top