Heta Ämnen:

Ungerns utrikesminister: Europaparlamentet står på terroristernas sida

Publicerat den 29 maj, 2017, kl. 22:46

Ungern
Den ungerska regeringen kommer att överklaga ett beslut från Europaparlamentet – som anser att Ungern felaktigt dömt en man för terrorism – till FN, Europarådet, OSSE och Nato.

Péter Szijjártó, den ungerska utrikesministern, sa på en presskonferens under måndagen att Europaparlamentet ”står på terroristerna sida snarare än Ungerns”.

Bakgrunden är att en ungersk domstol har dömt en man för terrorism då han ska ha lett en grupp migranter som ”attackerade den ungerska polisen med stenar, betongplattor och flaskor i flera timmar” vid en av landets gränsstationer. Europaparlamentet har motsatt sig domen och anser att mannen är felaktigt dömd.

Szijjártó menar att Europaparlamentet (EP) ”hittar på ursäkter” för en person som är dömd för terrorism, och meddelar att det är ”oacceptabelt”.

”I EP:s-beslut påstås det att mannen bara ville lugna ner de andra och i dokumenten hänvisar de till stenarna som han kastade mot polisen som ‘objekt'” fortsätter Péter Szijjártó och meddelar att Ungern kommer att överklaga till samtliga internationella organisationer.

Under presskonferensen kommenterade han även relationen mellan EU och USA, en relation som Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, beskrivit som försämrad.

Ungerns utrikesminister menar istället att ett samarbete med USA forsätter att vara ”avgörande” för Europa, såväl som när det kommer till att bekämpa terrorism som för ekonomin. EU kan ”inte gråta över” att USA väljer en mer patriotisk ekonomisk politik, förklarade han.

FacebookTwitter
Läs mer:

Prenumerera på Noterats Nyhetsbrev!

Av Gustaf Engström
hej@noterat.nu

Gillar du våra artiklar? Donera gärna valfritt belopp för att hjälpa Noterat.nu att utvecklas och överleva. Tack på förhand!

Donera
Top